Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prečítajte si, ako sa podľa odborníkov dá vyliečiť alkoholizmus

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nový prístup v liečbe závislosti od alkoholu v tomto roku vyskúšali na Slovensku prví pacienti. "Doteraz bola prioritou v liečbe okamžitá abstinencia, čo bolo pre mnohých alkoholikov demotivujúce. Nový spôsob je prepracovať sa k abstinencii redukciou pitia pomocou predpísaného lieku, ktorý zlepšuje kontrolu nad pitím - vôľa nepiť prevláda nad chuťou piť. Farmakologická liečba je doplnkom psychoterapie," povedala dnes na tlačovej konferencii v bratislavskom sídle Ligy za duševné zdravie (LDZ) MUDr.

Silvia Lúčna, jedna z prvých špecialistov na Slovensku, ktorí uplatňujú redukčný prístup v liečbe pacientov. Podľa nej v praxi to pacienti posudzujú takto: Kedysi som nevedel prestať a vypil som si svoju mieru do nemoty. Teraz pri liečbe zrazu po piatom poháriku mi nechutilo, už som mal dosť a išiel som domov. Samozrejme, medzitým je pacient v pravidelnom kontakte s psychoterapeutom, s ktorým konzultuje svoj stav a ktorý ho motivuje k liečbe.

"Mám osem pacientov, z nich štyria sú vyliečení za pomerne krátky čas. Jeden z nich je tu prítomný pán Antonín," dodala Lúčna, ktorá má 22-ročné skúsenosti s liečbou alkoholikov.

"Prestať piť zo dňa na deň som si nevedel predstaviť. Stále som mal nutkanie dať si ďalší pohárik. Pre pitie sa so mnou rozviedla manželka a vtedy som začal rozmýšľať o liečení. Pomohla mi šéfka v mojej práci, ktorá mi poradila, kam ísť. Tie odborné debaty boli dobrý záchytný bod na zmenu, a nie kamaráti, ktorí ma skôr nahovárali na pohárik. Po konzultáciách s doktorkou a užívaní lieku som s alkoholom skončil. Už dva mesiace abstinujem," prezradil 59-ročný Antonín, ktorý je na protialkoholickej liečbe v Odbornom liečebnom psychiatrickom ústave na Prednej Hore.

Všeobecne je alkohol najpoužívanejšia droga, na Slovensku nadmerne konzumovaná. "Iba desať percent alkoholikov má odvahu sa liečiť. Mnohí si ťažko priznávajú, že sú alkoholici. Pritom je to vážne komplexné ochorenie, duševné i telesné. Spôsobuje veľký zásah na mozog, veľmi ovplyvňuje rodinné a iné okolie, postihnutý prichádza o vzťahy, o prácu," konštatuje Lúčna.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu