Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bratislava opraví hornú časť hradu Devín: Peniaze získa z nórskych fondov

Devín
Devín (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po rokoch by sa návštevníci mali opäť dostať aj na hornú časť hradu Devín, kde je atraktívna vyhliadka na okolie. Bratislava totiž získala na obnovu národnej kultúrnej pamiatky peniaze z nórskych fondov vo výške 339.770 eur. V Bytči dnes podpísali zmluvu o podpore a horný hrad by tak mali opraviť do konca apríla 2016.

Hornú časť hradu uzatvorili pre verejnosť ešte v roku 2008. Počas ďalších dvoch rokov sa tam totiž uskutočnila oprava staticky narušeného hradbového muriva nad prístupovým schodiskom. "Chceli sme sa vyvarovať napríklad prípadu Trenčianskeho hradu, kde padol múr. Mali sme podozrenie, že to vlhne, čo sa neskôr potvrdilo," vysvetľoval riaditeľ Múzea mesta Bratislavy Peter Hyross.

Súčasťou rekonštrukcie bol vtedy aj archeologický výskum. Počas neho sa podarilo na strednej terase objaviť najstaršiu stredovekú stavebnú fázu na hornom hrade – obrannú vežu s britom. Na dolnej terase boli zase odkryté dosiaľ neznáme architektúry z 15. až 17. storočia. Výskum ukončili a nálezy chceli prezentovať. V rámci druhej etapy rekonštrukcie sa mala vybudovať prístupová cesta a obnoviť výstavné priestory. Od roku 2010 sú však práce pozastavené. "Na dokončenie nezostali finančné prostriedky," dodal riaditeľ.

Mesto tento rok v apríli podalo žiadosť a ocitlo sa medzi 13 úspešnými projektmi, ktoré dostanú peniaze z Nórskeho finančného mechanizmu a Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru. Hyross dnes so zástupcami Úradu vlády SR podpísal v Bytči zmluvu o podpore, mesto na obnovu hradu získalo 339.770 eur. "Metropola sa spolupodieľa sumou vyše 59.000 eur," dodala vedúca referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta Daniela Rodinová. 

"Obnova prinesie nielen nové možnosti návštevníkovi tejto pamiatky v podobe krásneho panoramatického výhľadu na okolie, ale aj mnoho nových získaných poznatkov z expozícií, ktoré budú v týchto novozrekonštruovaných častiach hradu zriadené," uvádza hlavné mesto. Vstupné na hrad by sa potom zrejme vrátilo na pôvodné štyri eurá. Dnes sa platí o euro menej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu