Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kiska ocenil účastníkov moskovského protestu proti okupácii Československa

Andrej Kiska dnes ocenil účastníkov moskovského protestu proti okupácii Československa Zobraziť galériu (3)
Andrej Kiska dnes ocenil účastníkov moskovského protestu proti okupácii Československa (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Za mimoriadne zásluhy a celoživotné úsilie pri obrane demokracie a ľudských práv odovzdal dnes v Bratislave prezident SR Andrej Kiska štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy in memoriam Nataľji Gorbanevskej a Medailu prezidenta SR Viktorovi Fajnbergovi. Tí sa pred 46 rokmi v auguste zúčastnili protestu na Červenom námestí v Moskve, kde vyjadrili nesúhlas so vstupom vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, za čo boli zatknutí a niekoľko rokov väznení.

Medailu prezidenta SR udelil aj ďalším účastníkom protestu, Vladimirovi Dremľugovi a Pavlovi Litvinovovi, ktorú im odovzdá Veľvyslanectvo SR vo Washingtone.

Podľa Kisku aj po desiatkach rokov nesie ich čin výnimočné posolstvo odvahy, pretože vtedy mladí ruskí intelektuáli dokázali vyjadriť svoj názor a nesúhlasiť s jednou z najtragickejších udalostí novodobých dejín Slovenska. „Je pre mňa dôležité, aby skutok týchto ôsmich statočných pomohol dnešnej mladej generácii pochopiť, že cesta k slobode a demokracii bola ťažká a vyžadovala si priniesť obeť,“ povedal prezident. Ruských demonštrantov považuje za príklad vysokej morálnej vyspelosti a odhodlania brániť svoju pravdu nenásilnými formami.

Kiska ocenil účastníkov moskovského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Štátne vyznamenanie za Gorbanevskú prišiel prevziať jej syn Jaroslav Gorbanevskij. Na ceremónii povedal, že aj v súčasnosti môžeme spraviť niečo pre svoju slobodu. „Ak by tu bola dnes moja mama, istotne by povedala: „Cesta k demokracii je ťažká a ťažkou navždy ostane,“ uviedol.

„Vy ste vlastne potomkami, za ktorých sme aj my bojovali na Červenom námestí, lebo starý režim sa nechcel pokoriť, ale napokon došlo k zmene,“ skonštatoval Fajnberg, podľa ktorého Slovensko svoju slobodu získalo a malo by si ju stále chrániť. „Ruský trójsky kôň, naplnený zelenými chlapcami, je tu opäť a blízko vašich hraníc,“ dodal.

Kiska ocenil účastníkov moskovského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Protest proti invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa sa konal 25. augusta 1968 na moskovskom Červenom námestí. Zúčastnili sa ho ôsmi občania, ktorí držali transparenty s heslami - Strácame najlepších priateľov, Ruky preč od ČSSR či Za vašu a našu slobodu. Po niekoľkých minútach boli zadržaní a poslaní do väzníc, psychiatrických liečební alebo pracovných táborov. Po prepustení väčšina z nich emigrovala do západnej Európy a USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu