Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Penťácky útok na Hríba: Pod lampou o slobode slova prešetria, Haščák vraj platí Týždeň!

BRATISLAVA - Tvrdý útok finančnej skupiny Penta na Štefana Hríba! Reláciu Pod lampou budú preverovať po tom, čo sa finančníci prihlásili k financovaniu Hríbovho časopisu .týždeň. Dôvod preverovania je ten, že Hríb pred obrazovky nepozval zástupcov finančnej skupiny. Celú vec má teraz na stole RTVS a chystá sa prijať adekvátne opatrenia.

Fakt, že Jaroslav Haščák podporuje .týždeň, je podľa hovorcu Penty Martina Danka v Pente pomerne známy, ide o súkromnú aktivitu Jaroslava Haščáka. Podporu Nadácie Penta priznáva aj šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb. Táto informácia sa objavila na internete už po skončení relácie.

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) preverí publicistickú reláciu Hríba Pod lampou venovanú médiám a ich vlastníctvu, ktorú na Dvojke RTVS vysielal vo štvrtok večer. Moderátor relácie, šéfredaktor týždenníka .týždeň Hríb v nej hovoril o téme "Sloboda slova 2014".

Hostia - Dalibor Balšínek za české Echo 24, Tomáš Czwitkovics za Trend, Alexej Fulmek za Petit Press a Eva Hanáková za český Tablet Media odpovedali na otázky: "Je sloboda slova závislá na vlastníkoch médií? Prečo dochádza práve teraz k masívnej zmene vlastníctva? Sú ešte české a slovenské denníky a týždenníky dôležité? Má upadajúca tlač šancu bez bohatých majiteľov? Existujú už silné alternatívy k tradičným médiám?".

Reagovali tak na nedávnu kúpu viacerých médií na Slovensku investičnou skupinou Penta. Zástupca Penty v diskusii chýbal. Ako po relácii upozornil portál Omediach.com "po skončení relácie finančná skupina na svojom oficiálnom účte na Twitteri napísala: Štefan Hríb pozoruhodne moderuje dnešnú Lampu. Škoda, že zatiaľ nepovedal, že Týždeň už roky spolufinancuje Penta a Jaroslav Haščák".

Hovorkyňa RTVS Dominika Šulková dnes pre agentúru SITA v reakcii na zverejnené informácie uviedla, že "externého dodávateľa formátu žiadali, aby vyvinul snahu zabezpečiť účasť v diskusii aj pre zástupcov Penty. Všetky ďalšie medializované informácie súvisiace s vysielaním relácie Pod Lampou dňa 16. októbra si RTVS overí a na základe faktov prijme opatrenia".

"Nie je pravda, že Penta financuje .týždeň. Nie je pravda, že Penta .týždeň vlastní priamo alebo nepriamo. A vyhlasujem, že ani nikdy vlastniť nebude," uvádza sa vo vyhlásení Hríba k medializovaným informáciám, ktoré SITA poskytol Hríb.

"Penta nie je v žiadnom akcionárskom vzťahu s týždenníkom .týždeň a ani nemieni do takýchto vzťahov vstupovať. Pán Haščák .týždeň podporuje čisto zo súkromných dôvodov, pretože ho považuje za kvalitné a nezávislé periodikum. Nikdy sme sa do obsahu .týždňa nepokúšali zasahovať, o čom najlepšie svedčí samotný obsah .týždňa, ktorý je silne kritický aj k samotnej Pente," uviedol pre SITA PR manažér a hovorca spoločnosti Penta Investments Martin Danko.

Fakt, že Jaroslav Haščák podporuje časopis, je podľa Danka v Pente pomerne známy. Ide o súkromnú aktivitu Jaroslava Haščáka, uviedol ďalej Danko s tým, že v minulosti .týždeň podporovali cez Nadáciu Penty. Podľa informácií SITA ide o podporu vo výške niekoľkých desiatok tisícov eur.

"V poslednom roku išlo o odkúpenie nákladu .týždňa v počte 1 000 kusov po dobu jedného roka. Tento náklad sa následne pravidelne distribuuje na slovenských gymnáziách pre študentov zdarma," informoval ďalej hovorca Penty. Podporu zo strany nadácie priznal v svojom vyhlásení aj Štefan Hríb.

"Je pravda, že Nadácia Penta viackrát podporila naše projekty. Išlo o mediálne projekty venované kvalite verejnej ekonomickej diskusie, prednáškam zahraničných lektorov a školstvu. V minulosti sme v tejto súvislosti oslovili všetky najväčšie slovenské nadácie, niektoré projekty napokon podporila aj Nadácia Penta. Od roku 2009 dodnes ide o sumu zhruba 250-tisíc eur (náš obrat za tie roky je zhruba 7 miliónov eur). V tejto súvislosti pripomínam, že Nadácia Penta podporila v uplynulých rokoch aj mnohé iné kvalitné projekty nespochybniteľných subjektov ako je Človek v ohrození, Konzervatívny inštitút, INESS či UNICEF," napísal Hríb v stanovisku pre SITA.

Hríb zároveň uvádza, že v roku 2013 si osobne Jaroslav Haščák v ich predplatiteľskej kampani objednal a zaplatil zauditovaných tisíc kusov a želal si, aby tieto výtlačky išli na najlepšie stredné školy, čo .týždeň splnil. "Napokon, v roku 2012 sme čerpali krátkodobý úver od Privatbanky, ktorý sme za pol roka riadne splatili," doplnil šéfredaktor týždenníka a moderátor diskusie na RTVS Pod lampou.

Hríb v závere stanoviska priznáva, že s Jaroslavom Haščákom sa viackrát osobne a otvorene rozprával. "Za neprekročiteľnú hranicu sme si na začiatku definovali akékoľvek očakávania Penty smerom k obsahu .týždňa. Konštatujem, že to Jaroslav Haščák bezo zvyšku prijal. Preto sme v diskusii bez problémov pokračovali aj potom, čo dal .týždeň ako prvý priestor Tomovi Nicholsonovi na kľúčový text o Gorile a tiež po dlhoročných kritických článkoch našich investigatívnych redaktorov na adresu Penty. A myslím si, že v otvorenej diskusii budeme pokračovať aj potom, čo .týždeň jasne podporil dnešnú snahu redaktorov SME o nezávislosť a tiež po štvrtkovej kritickej Lampe," napísal Štefan Hríb.

Dodal že, ".týždeň nepovažuje finančné skupiny za zosobnené zlo, ale faktom je, že ostal jediným mienkotvorným tlačeným médiom, na ktoré nemajú finančné skupiny dosah. Uvedomujeme si túto zodpovednosť a budeme ju niesť".

Na situáciu zareagovala už aj Zuzana Wienk z Aliancie Fair play. Na Facebooku napísala, že je smiešne, keď hovorca Penty vyhlási, že nevie, kto má prístup k účtu na Twitteri. "Hovorca Penty si zrejme myslí, že sme všetci z hrušky spadli ... vraj má prístup k oficiálnemu twitteru Penty ktorýkoľvek zo zamestnancov a on nevie, kto status zverejnil .... dobre som za zasmiala na tomto vtipe z firme, ktorej bezpečnosť nastavoval Lorenc."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu