Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Glváč: Slovenskí vojaci budú v rámci pomoci pre Ukrajinu školiť odmíňovačov

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

KYJEV - Na Slovensku sa budú školiť ukrajinskí odmíňovači: ide o ďalšiu formu konkrétnej pomoci pre Ukrajinu zo slovenskej strany, potvrdil minister obrany SR Martin Glváč po dnešnom stretnutí s ukrajinským ministrom obrany Valerijom Heletejom na Ukrajine.

"Na túto požiadavku sme promptne zareagovali, už je potrebné dohodnúť iba konkrétne počty a termíny, kedy sa budú realizovať," uviedol šéf slovenského ministerstva obrany. Ako dodal, rezort obrany je aj naďalej pripravený reagovať na každú relevantnú požiadavku zo strany Ukrajiny. 

"Na dnešnom stretnutí som deklaroval, že sa vieme rozprávať o akejkoľvek forme pomoci," zdôraznil Glváč s tým, že gro dnešných rozhovorov prebehlo medzi štyrmi očami a nie všetky formy pomoci je možné publikovať.

Šéf ukrajinského rezortu obrany na stretnutí ocenil doterajšiu pomoc zo slovenskej strany - či už ide o zabezpečenie reverzného toku plynu, humanitárnu pomoc, alebo pomoc pre zranených v nemocniciach na Slovensku. Na stretnutí zdôraznil, že Slovenská republika je jedna z mála krajín s konkrétnou pomocou, ktorá pre nich znamená oveľa viac než mediálne dezinformácie.

Minister Heletej slovenského ministra obrany na stretnutí informoval aj o aktuálnej situácii na východných hraniciach Ukrajiny a predstavil ďalšie ciele. "Zhodli sme sa, že tento konflikt je atypický a poučný pre celú alianciu, pretože viaceré krajiny sú závislé od ruskej techniky," priblížil Glváč a pripomenul, že slovenský rezort obrany sa snaží znížiť závislosť od ruskej techniky a touto cestou sa vybral už pred dvoma rokmi. "Hovorili sme aj o tom, že na Slovensku intenzívne čakáme na reformy, ku ktorým Ukrajina pristúpi po voľbách," dodal.

Glváč dnes počas svojej návštevy Ukrajiny navštívil aj námestie Majdan a tiež výstavu obrannej a leteckej techniky Aviasvit XXI. Ukrajinského ministra Heleteja zároveň pozval na 70. výročie osláv Karpatsko-duklianskej operácie, ktoré sa uskutočnia 6. októbra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu