Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Jakubkovi otec krutú pravdu ešte nepovedal

Krutú správu sa Jakubko ešte nedozvedel, lekári i psychológ to ešte neodporúčajú. Zobraziť galériu (5)
Krutú správu sa Jakubko ešte nedozvedel, lekári i psychológ to ešte neodporúčajú.

KOŠICE - Jakubko Ringoš (9) stále netuší, prečo ho nenavštívila v nemocnici milovaná mamička Monika (33) a sestrička Lenka (5). Otec Emil (33) celý víkend hľadal slová, ako mu krutú pravdu povedať. Chcel tak urobiť už včera, no na odporúčanie lekárov i psychológa to zatiaľ odložil na neskôr. Chlapčekov zdravotný stav je dobrý, no odborníci radšej nechcú nič riskovať.

„Cítim sa dobre, cvičím s rukami, všetci sa tu o mňa starajú,“ teší sa chlapček, ktorý je na tom od tragického výbuchu rodinného domu 2. februára oveľa lepšie. Veľmi ho svrbí na miestach, ktoré sa hoja od popálenín a bolestivé sú pre neho aj preväzy. Jakubko sa teší na spolužiakov, ktorí majú prázdniny. „Už by som aj išiel do školy. Chýbajú mi," prezradil Jakubko, ktorý už s niektorými aj telefonoval.

Podľa lekárov je chlapčekov stav stabilizovaný. „Z 30 percent popálenín sme operovali tretinu. Či podstúpi aj druhú operáciu, teraz nevieme zhodnotiť. Čaká ho približne 10 až 12 dní rehabilitácie a ďalšie dva týždne uzdravovanie. Zhruba o mesiac by mohol nastúpiť do školy,“ uviedol prednosta kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Ján Babík.

Emil Ringoš je veľmi šťastný, že Jakubkovi sa darí: „Ostali sme dvaja chlapi, ktorí sa musia spoľahnúť jeden na druhého. Krutú pravdu mu raz musím povedať. Teraz je však hlavné, aby čím skôr vyzdravel a prišiel domov.“

Liečbu uhradia
Liečba po popáleninách je aj finančne náročná. „Riaditeľ poisťovne Dôvera so mnou hovoril a potvrdil, že náklady za liečbu uhradia,“ povedal riaditeľ nemocnice v Šaci Juraj Vančík. Zároveň uviedol, že samotní zamestnanci urobili pre Ringošovcov zbierku a získali 50- tisíc Sk.

Pomáha psychológ
Psychológovia pomáhajú všetkým pacientom, ktorí majú podobné problémy ako Jakubko. Takíto pacienti môžu mať posttraumatický syndróm. Odborníci sa im intenzívne venujú nielen počas pobytu v nemocnici, ale niekedy i pol roka a dlhšie. Vážne riziko psychických následkov je vtedy, ak sú postihnuté viditeľné miesta na tele.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu