Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Týždeň mobility má presvedčiť ľudí o výhodách alternatívnej dopravy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Hlavné mesto sa aj tento rok zapojí do Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý sa v Bratislave začne v sobotu 13. septembra a potrvá do piatku 26. septembra.

Počas týchto dní sú pre verejnosť pripravené podujatia, ktoré majú s tohtoročnou témou "Naše ulice, naša voľba" zvýšiť povedomie ľudí o využívaní verejnej dopravy, bicykla či pešej chôdze. Na tlačovej konferencii o tom dnes informovali primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD), národný cyklokoordinátor Peter Klučka a predseda občianskeho združenia Cyklokoalícia Michal Malý.

Týždeň mobility sa začne v Bratislave desaťkilometrovým nočným behom a pokračovať bude trhom malovýrobcov či akciou Presadni na bicykel. V ponuke sú aj viaceré diskusie k problematike cyklistickej a verejnej dopravy, ako Prvá česko-slovenská cyklokonferencia alebo debata o cyklodoprave s kandidátmi na post primátora mesta.

V električke na Námestí Ľudovíta Štúra sa bude dať darovať krv, opäť sa bude skúšať, akým prostriedkom sa v rannej špičke dá prísť najrýchlejšie do cieľa a Dopravný podnik Bratislava tiež znova otvorí svoje dvere. Ten ponúkne od 15. do 21. septembra cestujúcim s platným vodičským preukazom, vydaným v rámci Európskej únie bezplatnú jazdu v denných spojoch verejnej dopravy.

"Európa využíva tento týždeň na prezentáciou filozofie o preferovaní alternatívnej a ekologickej dopravy pred individuálnou automobilovou dopravou. Aj my tieto dni využijeme na to, aby sme ukázali aktivity či projekty, s ktorými pracujeme počas celého roka," vraví primátor. "Myslím si, že za posledné štyri roky sa Bratislava v cyklistickej a verejnej doprave posunula, aj keď sa nám nepodarilo všetko, čo sme chceli," pripustil. Ftáčnik si myslí, že ETM vytvára priestor, kde sa môže hovoriť o problémoch dopravy v hlavnom meste, aj hľadať potrebné riešenia.

Podľa Malého je najmä v cyklistickej doprave stále čo zlepšovať. "Mesto dosiahlo nejaký pokrok, ale výstavba cyklotrás ide pomaly a je tu stále množstvo lokalít, ktoré sú pre cyklistov nebezpečné," skonštatoval. Už v minulosti Cyklokoalícia žiadala mesto, aby vyčlenilo z rozpočtu päť percent pre cyklodopravu. Aktuálna výška prostriedkov určená cyklistom dnes však nedosahuje ani pol percenta, pripomenul Malý.

Klučka sa teší, že ETM na Slovensku naberá čoraz viac na popularite. "V minulosti mal tento týždeň len propagačný charakter, teraz už vidím konkrétne aktivity mesta. Tie nútia ľudí porozmýšľať nad tým, aby nechali doma svoje auto a do roboty išli pešo, mestskou hromadnou dopravou alebo bicyklom," podotkol.

Európsky týždeň mobility je kampaň, ktorá vznikla z iniciatívy Európskej komisie. Jej cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o využívaní verejnej dopravy, bicykla či pešej chôdze pre potreby trvalo udržateľnej mobility. Usiluje tiež povzbudiť európske mestá k tomu, aby podporovali tento spôsob dopravy a prispôsobili ulice a verejné priestranstvá v prospech ľudí a pre potrebu kvalitnejšieho životného prostredia.

V tomto roku sa do kampane zapojilo viac ako 1000 samospráv z 32 krajín. Zo Slovenska to je dosiaľ 25 miest, ako Bratislava, Košice, Banská Bystrica či Prešov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu