Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lepšie meranie škôl by pomohlo stopnúť prepúšťanie učiteľov na leto, tvrdí Jurzyca

Eugen Jurzyca
Eugen Jurzyca (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Problém prepúšťania učiteľov cez letné prázdniny, na ktoré upozorňovali pedagógovia tento rok, by mohlo vyriešiť aj skvalitnenie merania výsledkov škôl. Na rokovaní školského parlamentného výboru to dnes uviedol exminister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS).

"Okrem bežných návrhov si myslí,, že treba sa pozrieť aj na niečo iné a síce na to, ako meriame a kontrolujeme výsledky škôl. Ak by sme to robili lepšie, tak by to vytvorilo obrovský tlak na riaditeľa školy zamestnať si kvalitných ľudí a ani by mu nenapadlo, že dobrého slušného učiteľa prepustí pre peniaze na júl a august, pretože by tých ľudí potreboval," priblížil Jurzyca. Ako dodal, nepovažuje za korektné, ak škola dostane od štátu peniaze na celý rok a učiteľa zamestná iba na desať mesiacov.

Ak by bol kvalitný učiteľ prepustený, štát alebo rodičia by sa podľa Jurzycu mohli pýtať, prečo bol prepustený učiteľ, ktorý má na Slovensku nadpriemerné výsledky. "Ak by to meranie bolo také, že by aj ministerstvo malo tieto údaje aj rodičia k dispozícii, tak by vytvorili tlak na takéhoto zriaďovateľa školy," doplnil Jurzyca.

Podľa exministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) rezort v tomto smere vedel o niektorých problémoch, ale napríklad v porovnaní s Českou republikou boli v oveľa menšom počte. Ako dodal, pokiaľ bol on šéfom rezortu školstva, žiadny učiteľ sa neobrátil na kompetentné orgány. "V súčasnosti som nedostal žiadny takýto podnet. Ak je, tak to treba, samozrejme, v budúcnosti riešiť prirodzene so zriaďovateľmi," dodal Čaplovič.

Podľa opozičného poslanca Petra Osuského (SaS), ktorý pôsobí ako vicestarosta bratislavského Starého Mesta, sa v tejto mestskej časti s prípadom prepúšťania učiteľov na leto nestretli. "Na druhej strane, treba tiež povedať, že si viem predstaviť, že k tomu môžu byť zriaďovatelia nútení finančnou situáciou," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu