Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Andrej Kiska dnes vymenoval troch rektorov vysokých škôl, nevyhol sa ani kritike

Samuel Abrahám (Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdií), Jozef Jarab (Katolícka univerzita v Ružomberku) a Lucia Kurilovská (Akadémia Policajného zboru v Bratislave) počas slávnostného aktu vymenovania rektorov vysokých škôl prezidentom SR And Zobraziť galériu (12)
Samuel Abrahám (Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdií), Jozef Jarab (Katolícka univerzita v Ružomberku) a Lucia Kurilovská (Akadémia Policajného zboru v Bratislave) počas slávnostného aktu vymenovania rektorov vysokých škôl prezidentom SR And (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska dnes vo Veľkej sále Prezidentského paláca v Bratislave vymenoval troch rektorov vysokých škôl. Menovacie dekréty si prevzali Samuel Abrahám z Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií (BISLA), Jozef Jarab z Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku a Lucia Kurilovská z Akadémie Policajného zboru (APZ) v Bratislave.

Kiska za prítomnosti ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka a ministra školstva SR Petra Pellegriniho zagratuloval novovymenovaným rektorom. Ohodnotil to ako najvyšší dosiahnutý cieľ, ktorý môže vysokoškolský pedagóg dosiahnuť. Podotkol však, že je to pre nich zároveň veľkým záväzkom, aby dokázali prispieť k celkovému rozvoju vzdelanosti a kultúry na Slovensku. Prezident SR sa nevyhol ani kritike vysokého školstva na Slovensku.

„Naše vysoké školstvo čelí množstvu problémov. Nemá dostatočné materiálne zabezpečenie učiteľov, existuje veľký počet vysokých škôl, a pritom majú slabú schopnosť konkurovať v medzinárodnom prostredí. Ani prepojenosť s potrebami praxe nie je dostatočná,“ zhodnotil Kiska, ktorý sa obrátil najmä na nových rektorov KU a APZ, aby dokázali napraviť naštrbenú povesť svojich škôl.

Podľa Kurilovskej netreba zvyšovať renomé APZ, ale lepšie dohliadať na jej transparentnosť. V najbližšom období plánuje rozšíriť výučbu niektorých predmetov, a to z oblasti ekonomickej kriminality a právneho styku so zahraničím. „Chcem posilniť aj samotný výcvik policajtov, aby všetci, ktorí skončia akadémiu, boli okrem teoretických znalostí pripravení do praxe aj fyzicky,“ povedala Kurilovská. Ako trestná právnička pôsobí aj v Ústave štátu a práva SAV, v Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave či ako poradkyňa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca.

Za rektorku APZ ju navrhol minister vnútra Robert Kaliňák ešte vlani v apríli. Návrh na jej vymenovanie bol oficiálne zaslaný až po nástupe Kisku do Prezidentského paláca. Jeho predchodcovi Ivanovi Gašparovičovi malo podľa medializovaných informácií prekážať, že Kurilovská bola len odbornou asistentkou bez titulu docent. Ona však medzitým obhájila habilitačnú prácu. V minulosti kritizovala exprezidenta za nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Vedením APZ bol doteraz dočasne poverený Štefan Kočan, ktorý nahradil bývalého rektora Václava K. Toho Gašparovič odvolal po úplatkárskej kauze na pôde akadémie.  

Jarab bol dlhoročný rektor kňazského seminára v Spišskej Kapitule. Ako jediného kandidáta na nového rektora KU ho podporila väčšina senátorov. Biskupi od neho očakávajú stabilizáciu univerzity v Ružomberku. Vo funkcii nahradil bývalého rektora Tadeusza Zasepu, ktorý v máji na svoju funkciu rezignoval pre rozpory s Akademickým senátom KU. Zasepa upozornil na nekalé finančné praktiky na pôde KU. Senát mu, naopak, niekoľkokrát vyjadril nedôveru. 

Abrahám je rektorom BISLA od roku 2006. Je známy ako politológ a vydavateľ. Emigroval do Kanady, odkiaľ sa na Slovensko definitívne vrátil po roku 1995. Predtým päť rokov asistoval pri založení prvej katedry politológie na UK v Bratislave. Od roku 1996 vydáva a rediguje časopis Kritika&Kontext.

Minister školstva SR novozvoleným rektorom odkázal, aby nezabúdali komunikovať s ľuďmi z praxe, ktorí potrebujú ich študentov. Preto im odporučil upraviť svoje vzdelávacie programy požiadavkám praxe, nie zaužívaným učebným plánom, ktoré sa neprispôsobili 21. storočiu.

„Stojí pred nimi výzva. Nenaháňať sa len za počtom študentov, aby si tak zlepšili ekonomiku svojej školy. Musia sa primárne sústrediť na kvalitu, ktorá ich školy bude opúšťať,“ dodal Pellegrini.

Kurilovská: Na policajnej akadémii chce viac výcviku a streľby

Nová rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská plánuje rozšíriť vyučovanie niektorých predmetov, no pridať chce aj hodiny fyzického výcviku a streľby. „Mám svoju predstavu, ako rozšíriť výučbu niektorých predmetov, hlavne čo sa týka ekonomickej kriminality, právneho styku s cudzincom a posilniť tiež výučbu a možnosť získania prostriedkov na forenzné projekty,“ povedala dnes novinárom v Prezidentskom paláci, kde ju prezident Andrej Kiska menoval do funkcie.

Trestná právnička Kurilovská chce mať absolventov akadémie lepších aj v teréne. „Aby všetci, čo školu skončia, boli pripravení do praxe nielen z hľadiska vedomostí trestného práva, ale aj samotného fyzického výcviku. Znamená to, že mám svoju predstavu, ako zvýšiť počet hodín streľby a všetky možnosti v tomto zmysle,“ vravela. 

Kurilovskú navrhol do funkcie rektorky minister vnútra Robert Kaliňák. „Myslím, že s vitalitou, ktorú reprezentuje, má šancu priniesť mnoho nových nápadov a mám pocit, že o rok budeme vidieť akadémiu v inom svetle a aj pomerne modernizovanú,“ povedal médiám Kaliňák. Dodal, že záujem o školu je veľmi vysoký. „Pomer je šesť k jednej, ale skúsime rozšíriť pôsobnosť akadémie,“ uviedol. 

Lucia Kurilovská bola jedinou kandidátkou ministra Kaliňáka na rektorku policajnej akadémie už od čias prezidenta Ivana Gašparoviča. „Prekážok bolo viac, ale niekedy sa oplatí počkať, aby to malo svoju úroveň,“ povedal dnes Kaliňák. Predchádzajúcej hlave štátu prekážalo, že Kaliňákova kandidátka na rektorku bola len odbornou asistentkou. Kurilovská sa medzitým už habilitovala, ale rezort vnútra Gašparovičovi aj tak neodoslal návrh na jej vymenovanie. Kurilovská v minulosti kritizovala Gašparoviča za jeho rozhodnutie nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. 

O vymenovaní nového rektora policajnej akadémie rozhoduje prezident republiky. Podklady mu predkladá ministerstvo vnútra, pod ktoré vysoká škola patrí. Súhlas s nomináciou Kurilovskej vyjadril aj akademický senát školy. Ten mal pôvodne nového rektora voliť, túto právomoc mu však vzala novela vysokoškolského zákona. Po novom tak rektora navrhuje minister vnútra, pričom senát sa len vyjadrí k jeho návrhu. Bývalého rektora Václava K. odvolal prezident Gašparovič po korupčnej afére na akadémii, dnes čelí obžalobe na Špecializovanom trestnom súde. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu