Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bývalý rektor policajnej akadémie za mreže nepôjde: Dohodol sa s prokurátorom

Václav Krajník
Václav Krajník (Zdroj: SITA)

PEZINOK – Bývalý rektor Akadémie Policajného zboru v Bratislave nakoniec za mreže nepôjde. V korupčnom prípade sa dohodol s prokuratúrou na trojročnom úhrnom treste s podmienečným odkladom na štyri roky.

Podľa dohody, ktorú dnes schválil Špecializovaný trestný súd v Pezinku, mu bol taktiež uložený peňažný trest vo výške 5000 eur, zákaz vykonávať riadiacu funkciu vo verejnej správe na päť rokov a prepadnutie finančných prostriedkov vo výške 5000 eur v prospech Slovenskej republiky. Rozhodnutie je právoplatné.

"Súhlasím s návrhom pána prokurátora a prosím o schválenie dohody," uviedol Václav Krajník. Podmienkou uzavretia dohody o vine a treste bolo okrem iného priznanie obžalovaného. Vykonané dôkazy museli taktiež nasvedčovať pravdivosti jeho priznania.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na bývalého rektora pre pokračovací zločin prijímania úplatku a prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa v štádiu pokusu. Pôvodne mu hrozil trest odňatia slobody od päť do 12 rokov. Keďže pristúpil na konanie o dohode a treste, spodná hranica trestnej sadzby sa mu znížila o jednu tretinu.

"Spáchania skutku sa mal dopustiť tak, že ako nadriadený mal dať príkaz zamestnancovi školy, aby v prijímacom konaní uprednostnil najmenej 29 uchádzačov o prijatie na Akadémiu Policajného zboru, pričom mal za prijatie najmenej dvoch uchádzačov zobrať úplatok vo výške 5000 eur," povedala v minulosti hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Úplatkárska kauza na policajnej akadémii vypukla v lete 2012. V kauze bolo odsúdených spolu päť ľudí, za mrežami sa však neocitol nikto. Bývalý rektor po nej skončil nielen v čele školy, ale prepustili ho aj z Policajného zboru. Novou rektorkou akadémie sa stala odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu