Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Podľa Kisku patrí august 1968 medzi najtemnejšie obdobia našich dejín

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Okupáciu Československa z 21. augusta 1968 vníma prezident Andrej Kiska ako jednu z najtemnejších udalostí našich novodobých dejín.

"Armády piatich komunistických krajín riadené z Moskvy brutálne porušili medzinárodné právo. Prepadnutie našej vlasti si vyžiadalo desiatky mŕtvych a stovky zranených našich občanov," uvádza sa vo vyhlásení hlavy štátu k augustu 1968, ktoré poskytol hovorca prezidenta Peter Petrus.

Dôsledky augustovej invázie boli podľa Kisku pre Slovensko tragické. "Veľa šikovných a vzdelaných ľudí nechcelo žiť v okupovanej krajine a odišlo do slobodného zahraničia. Tisíce ďalších vyhadzovali z práce a ich deťom bránili študovať. V období tzv. normalizácie sa po krajine rozšírili beznádej, odovzdanosť, pasivita a žiaľ, aj udávanie svojich blízkych." Po celej tejto ére zostala podľa hlavy štátu pachuť ľudských tragédií, zrady, poníženia, neslobody, ako aj obrovské škody na majetku a životnom prostredí.

"Spomínajme na obete, nezabudnime na príčiny a dôsledky augustovej okupácie z roku 1968. Vážme si slobodu a nezávislosť, ktorú sme získali po páde komunistického režimu v roku 1989 a po odchode posledných okupantov v roku 1991," ukončil prezident. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu