Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezident Kiska verzus premiér Fico: Rozkol kvôli ruským sankciám, kto má pravdu?

(Zdroj: TOPky, SITA)

BRATISLAVA - Majú zmysel sankcie uvalené na Rusko alebo nie? Prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico sa v tomto určite nezhodnú. Podľa Fica sú sankcie nezmyselné. Kiska si naopak myslí, že majú opodstatnenie. Analytik tvrdí, že za ich názormi môžeme hľadať rôzne dôvody. Kto má pravdu?

Vo štvrtok Robert Fico vyhlásil, že sankcie nemajú vôbec žiadny zmysel. "Ak je tu konflikt, nech sa rieši inými metódami, ako nezmyselnými trojstrannými sankciami, ktoré poškodzujú ekonomiku všetkých," vyhlásil Fico na tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi SPP a Eustreamu.

Aj včera sa nechal počuť pán premiér, že sankcie sú nezmyselné. „Nie som nadšený z tohto napätia, ktorého sme dnes svedkami. Myslím si, že kríza na Ukrajine sa dá riešiť aj inak, ako nezmyselnými sankciami, ktoré nás poškodzujú. Už samotná Európa hovorí o tom, ako výrazne toto rozhodnutie poškodí ekonomiku Európskej únie a vôbec celý tento región. Kladiem si otázku, komu to vyhovuje, načo to bolo dobré,“ povedal po pietnom akte Fico médiám s tým, že verí, že rokovania posunú riešenie krízy smerom k partnerstvu a porozumeniu.

Úplne opačný názor zastáva Kiska, ktorý poslal odkaz z dovolenky. Na svojom Facebooku okrem iného napísal: "sankcie pre nás môžu znamenať aj istú ekonomickú stratu - a všetci chceme veriť, že prechodnú a dočasnú -, ale musíme byť pripravení túto stratu prijať. Obchodné záujmy nesmú byť nadradené základným hodnotám slobody a demokracie."

Čo hovorí na tento spor analytik?

Podľa analytika môžu zavážiť aj poradcovia či záujmové skupiny."Domnievam sa, že názorový rozkol v súvislosti s aktuálnym dianím na Ukrajine medzi premiérom a prezidentom Slovenskej republiky, vo veľkej miere súvisí aj s pomerne zásadnými rozdielmi ako na túto otázku nazerajú aj samotní občania Slovenskej republiky. Zrejmý je u nich zároveň aj vplyv najbližších poradcov, resp. záujmových skupín, ktoré majú na oboch ústavných činiteľov vplyv," myslí si politológ Martin Klus.

"Zatiaľ čo v prípade premiéra je to aj o o národnoštátnych záujmoch v prípade energetických surovín, resp. o podnikateľských zoskupeniach, ktoré napr. uvalenými sankciami môžu byť hospodársky poškodené, v prípade prezidenta je viditeľný vplyv tej časti spoločnosti, ktorá sa na ukrajinsko-ruský spor pozerá skôr optikou svetonázorového či ideologického vymedzenia, v tejto situácii typického pre západnú civilizáciu," dodáva politický odborník.

Studená ekonomická vojna nebude mať určite žiadneho víťaza. Spor o hodnoty je už oveľa komplikovanejší. Zrejme až čas ukáže, kto mal pravdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu