Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Stravovanie detí v reedukačných centrách sa má zlepšiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Situácia so stravovaním detí v reedukačných centrách sa má zlepšiť. Od septembra sa má dávka stravy navýšiť o 20 percent. Rovnako majú reedukačné centrá dostať viac peňazí, ktoré vykryjú tento nárast.

Po dnešnom stretnutí s verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou o tom informoval minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD). Tento krok by si mal podľa jeho slov vyžiadať 100.000 až 200.000 eur, ktoré majú pochádzať z rozpočtu rezortu školstva.

"Ja to považujem za dobrú správu pre deti," skonštatovala po stretnutí ombudsmanka. Avizovala, že úrad verejného ochrancu práv bude naďalej realizovať prieskumy v reedukačných centrách a dosah zmeny bude monitorovať. "Uvidíme časom," povedala na margo toho, či bude navýšenie dostatočné. Ako poznamenal minister Pellegrini, v niektorých zariadeniach ide na stravu ešte menej.

Dubovcová v júli žiadala listom Pellegriniho, aby reedukačným centrám zvýšil normatív na nákup potravín. V súčasnosti sa pohybujú na úrovni od 2,45 do 3,01 eura na zabezpečenie raňajok, desiaty, obeda, olovrantu a večere pre dieťa.

Ombudsmanka už na problém v reedukačných centrách upozornila bývalého ministra školstva, ministra financií, poslancov výboru pre ľudské práva aj školského parlamentného výboru. Poslancom v máji tohto roka doniesla balíčky s jedlom, ktoré sa dá za spomínanú sumu kúpiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu