Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hluk kamiónov v Dvoriankach už rieši generálna prokuratúra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Nadmerný hluk nedá ľuďom z obce Dvorianky v okrese Trebišov spávať, domy sa otriasajú v základoch, praskajú múry. Vodiči si cez obec so 600 obyvateľmi skracujú cestu z Poľska do Maďarska a naopak.

Ušetria čas a peniaze za mýto. Problém už začala riešiť aj generálna prokuratúra. Ako informuje regionálny denník Korzár, prokurátor podal protest proti rozhodnutiu vedúceho hygienika ministerstva dopravy, ktorý zrušil rozhodnutie oblastného hygienika v Košiciach, že Slovenská správa ciest má zaplatiť pokutu 2 000 eur.

Správca komunikácie totiž nezabezpečil, aby hodnoty hluku, infrazvuku a vibrácií pred rodinným domom Jána Vitkoviča zodpovedali platným normám. Vedúci hygienik podľa prokurátora svoj postup dostatočne neodôvodnil a rozhodnutie „zrušil v zhode s požiadavkami a návrhmi účastníka konania“, teda správy ciest. Nerešpektoval tak zákon a znemožnil preskúmať zákonnosť rozhodnutia, píše prokurátor v proteste.

„Ministerstvo dopravy dostalo protest prokurátora, analyzuje ho a v zákonnej lehote rozhodne o ďalšom postupe,“ povedala Gabriela Jarošová z ministerstva. Slovenská správa ciest vybudovala v obci spomaľovač, znížila rýchlosť na 40 kilometrov za hodinu, doplnila zvodidlá, namontovala informačné merače rýchlosti. K zníženiu počtu prechádzajúcich kamiónov prispelo podľa Jarošovej aj spoplatnenie cesty v intraviláne obce.

Podnet na Generálnu prokuratúru SR dal Košičan Ján Vitkovič. S manželkou Danicou si kúpili pred siedmimi rokmi dom na okraji Dvorianok. V tom čase bola obec ešte pomerne pokojná. Zmena prišla s mýtom. Vitkovič tvrdí, že doterajšie opatrenia sú neúčinné.

Starosta obce Andrej Marcin (Smer) tvrdí, že dopravná situácia sa podstatne zlepšila. Problém podľa neho definitívne vyrieši až výstavba obchvatu. Naplánovaná je na rok 2023. Marcin tvrdí, že autorom permanentných sťažností je jediný človek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu