Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nad dostavbou zariadenia pre seniorov v Michalovciach visí otáznik

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MICHALOVCE – Ministerstvo pôdohospodárstva stoplo financovanie rekonštrukcie bývalej škôlky na Zariadenie opatrovateľskej služby v Michalovciach z európskych peňazí. Ako píše dnešný Michalovský Korzár, vládny audit zistil nedostatky a ministerstvo pôdohospodárstva stoplo financovanie projektu zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

Mestská samospráva plánovala do priestorov bývalej materskej školy presťahovať Zariadenie opatrovateľskej služby, ktoré sídlilo v nevyhovujúcich priestoroch na Masarykovej ulici. Na rekonštrukciu mala samospráva získať z eurofondov vyše 434-tisíc eur a projekt spolufinancovať sumou viac ako 186-tisíc eur.

Mesto začalo objekt rekonštruovať ešte v januári 2012 a samospráva pozastavila stavebné práce koncom roka 2012.

Ministerstvo denníku Michalovský Korzár potvrdilo, že na základe vládneho auditu, ktorý zistil nedostatky, vyňali tento projekt z financovania zo štrukturálnych fondov EÚ. Riaditeľ komunikačného odboru Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Peter Hajnala uviedol, že vládny audit zistil nedostatky vzťahujúce sa k hodnotiacemu a výberovému procesu pri schvaľovaní žiadostí o nenávratný finančný príspevok.

Primátor Michaloviec Viliam Záhorčák uviedol, že dôvody, prečo ministerstvo pozastavilo stavebné práce, vedenie mesta nepozná. „Bolo nám zaslané oznámenie, že práce máme ukončiť. Dôvody nám nie sú známe,“ vysvetlil Záhorčák. Dodal, že termín naštartovania stavebných prác a obnovenia rekonštrukcie nepozná.

„Aktuálna situácia je taká, že mám na stole list z ministerstva pôdohospodárstva, v ktorom nám oznamujú, že v nejakom čase by s nami chceli rokovať čo ďalej a že sa nám ozvú, kedy by k takému stretnutiu mohlo dôjsť. Očakávam, kedy,“ doplnil primátor.

Pozastavené stavebné práce skomplikovali presťahovanie klientov. Mesto ich dočasne umiestnilo do Zariadenia pre seniorov na Hollého ulici. „Vyriešili sme problém tým, že zariadenie opatrovateľskej služby sme umiestni do Zariadenia pre seniorov na horné poschodie. Ukazuje sa, že to nebolo zlé riešenie,“ povedal Záhorčák.

Primátor dodal, že mesto by bolo najradšej, keby už bola stavba čo najskôr dokončená. „Samotný objekt nás trápi, lebo je nevyužívaný. Aj tie investície, ktoré boli do toho vložené, sú zatiaľ vynaložene neefektívne. Budeme sa zaujímať, čo s tým ďalej z pohľadu ministerstva. Buď dostaneme definitívne stanovisko, že to nebude už pokračovať a my sa budeme musieť podľa toho zariadiť,“ zdôraznil Záhorčák

Hajnala vysvetlil, že pri riešení rozostavanej budovy bude štát mestu nápomocný a ministerstvo hľadá možnosti na dofinancovanie mimo prostriedkov EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu