Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko zasiahli silné búrky: Tretí povodňový stupeň, meškajú vlaky!

Zatopený podchod na železničnej stanici v Žiline Zobraziť galériu (7)
Zatopený podchod na železničnej stanici v Žiline (Zdroj: Tip čitateľa)

ŽILINA - Sever Slovenska zasiahol poriadny lejak, ktorý postupuje smerom na západ. Hustý dážď spolu s vetrom páchajú veľké škody. Meteorológovia varovali pred silnými zrážkami. Toto je výsledok!

Vaše tipy

SHMÚ varovala ľudí aj pred búrkami. Výstraha prvého stupňa platí od 12:00 do polnoci na celom Slovensku s výnimkou Košického kraja a východných oblastí Prešovského kraja. Ľudia začali postupne pridávať videá, ktoré zachytávajú vyčíňanie počasia.

Búrka vo Vrbovom

Búrka vo Vrbovom

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila Žilina i viacero obcí

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili po dnešnej intenzívnej búrke na severozápade Slovenska mesto Žilina a obce Terchová, Lutiše, Belá, Divinka v okrese Žilina a obce Rudina a Rudinská v okrese Kysucké Nové Mesto. Dnes o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

"Práve teraz sú starostovia obcí v teréne, vykonávajú záchranné práce, mobilizujú sily a prostriedky. Teraz je situácia najhoršia, lebo kulminujú vody, ktoré stekajú z kopcov. Rovnako aj vodné toky," skonštatoval Hollý.

Pre počasie meškajú vlaky

Silná búrka na severe Slovenska spôsobila aj meškania viacerých vlakov. O meškaní vlakov informuje internetová stránka Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Na trati Čadca - Žilina mešká osobný vlak 170 minút, dôvodom je spadnutý strom na trati. Osobný vlak z Popradu-Tatry do Žiliny mešká 64 minút.

Rýchlik Spišan z Bratislavy do Košíc mešká 67 minút, rýchlik idúci v opačnom smere 48 minút. Rýchlik Liptov idúci z Bratislavy do Košíc hlási meškanie 58 minút. IC vlak z Bratislavy do Košíc mešká 90 minút, vlak v opačnom smere hodinu. Ex Košičan na trase Praha - Košice hlási meškanie 70 minút, Ex Hradčany idúci zo Žiliny do Prahy mešká 62 minút.

V Žilinskom kraji nefunguje linka 158

Policajné číslo 158 v Žilinskom kraji nefunguje, dôvody prečo, zatiaľ nie sú známe. Dnes o tom informoval žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík. Linka prestala fungovať dnes počas búrky. Do jej obnovenia môžu občania volať na bezplatnú telefónnu tiesňovú linku 112. "Na odstránení poruchy sa intenzívne pracuje," dodal Moravčík. Polícia bude o obnovení linky 158 v Žilinskom kraji informovať.

Spadnutý strom na Gaštanovej ulici
Zobraziť galériu (7)
Spadnutý strom na Gaštanovej ulici  (Zdroj: Tip čitateľa)

Bánovská cesta, Žilina

Slovensko zasiahli silné búrky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Slovensko zasiahli silné búrky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Zatopený podchod na železničnej stanici v Žiline
Zobraziť galériu (7)
Zatopený podchod na železničnej stanici v Žiline  (Zdroj: Tip čitateľa)

Búrka v Žiline

Slovensko zasiahli silné búrky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: shmu.sk)

Hasiči sú v permanencii a majú plné ruky práce. Silný vietor vyvracia stromy a pácha veľké škody. Jedným z najpostihnutejších miest je práve Žilina.

"Polícia v súvislosti s dnešnou intenzívnou búrkou, ktorá sa popoludní prehnala Žilinským krajom, okamžite prijala potrebné opatrenia za účelom ochrany života, zdravia a majetku. Policajti situáciu v Žiline a okolí, kde došlo k zaplaveniu viacerých ciest, popadaniu stromov aj výpadku semaforov, neustále monitorujú. Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky  v zasiahnutých oblastiach, aby zvýšili pozornosť, ohľaduplnosť, trpezlivosť a dôsledne rešpektovali pokyny policajtov. Naďalej prší, a preto treba znížiť rýchlosť jazdy, prispôsobiť ju poveternostným podmienkam a stavu vozovky," hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík

Aj u vás je búrka a vyčíňa takto počasie? Pošlite nám svoje tipy alebo fotky na tipy@topky.sk!

Letné búrky sú osviežujúce, no môžu byť nebezpečné. Prečítajte si na Vyšetrení, ako ich prežiť bez ujmy na zdraví!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu