Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Občianske združenie žiada ústavný zákaz výstavby ropovodov a produktovodov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Občianske združenie (OZ) Nie ropovodu žiada zapracovať do Ústavy SR zákaz výstavby ropovodov a produktovodov cez chránené vodohospodárske oblasti a tiež cez mestá a obce s hustotou obývania nad 500 obyvateľov na štvorcový kilometer. Ústavu opäť otvára vláda SR, ktorá v nej chce zakázať vývoz vody do zahraničia.

Šéf OZ Nie ropovodu Miroslav Dragun sa chce k novele ústavy stretnúť s premiérom Robertom Ficom, ministrom životného prostredia Petrom Žigom a šéfkou pôdohospodárskeho výboru NR SR Magdou Košútovou (všetci traja Smer-SD). O stretnutie požiadal listom.

Dragun ocenil, že vláda povyšuje vodu na strategickú surovinu a chce ju chrániť aj ústavou. Zároveň si však myslí, že ak chce Smer-SD novelizovať ústavu kvôli zákazu vývozu vody, "tak v ústave by mal byť v rámci ochrany vody zakomponovaný aj zákaz výstavby ropovodov a produktovodov cez tieto významné oblasti".

OZ Nie ropovodu dlhodobo poukazuje na možné riziká výstavby ropovodu Bratislava - Schwechat Pipeline. "Myslíme, že trasovanie ropovodu cez Bratislavu a na hranici Žitného ostrova predstavuje nepredvídateľné riziko pre najkvalitnejšie zdroje pitnej vody na Slovensku," zdôraznil Dragun. Dodal, že preto by mala byť v ústave zakázaná aj výstavba ropovodov a produktovodov cez oblasti s vysokou hladinou podzemnej vody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu