Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenská armáda postupne sťahuje vojenský materiál z Afganistanu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Operácia ISAF v Afganistane sa tento rok skončí a slovenská armáda postupne sťahuje vojenský materiál z tejto misie. Vlani priviezli späť na Slovensko okolo 600 ton materiálu. Tento rok už 83 ton a do konca roka majú naplánovaných ešte 190 ton.

Armáda využíva na presun materiálu najmä program NATO s názvom SALIS (Strategic Airlift Interim Solution). SR pristúpila k tomuto programu prostredníctvom memoranda o porozumení v júni 2004. Na prepravu sa využíva nákladné lietadlo Antonov 124-100, ktoré môže odviesť až 120 ton nákladu.

"V roku 2014 zatiaľ Ozbrojené sily SR využili jeden let programu SALIS a vyžiadané majú ešte ďalšie dva," priblížila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Ako dodala, armáda chce na prevoz materiálu využiť aj kombináciu aktuálne dostupných prepravných riešení.

Ukončenie operácie ISAF je naplánované na koniec roku 2014. Stratégia medzinárodného spoločenstva je postupne odovzdávať vedúcu úlohu za zaručovanie bezpečnosti v krajine do rúk afganských orgánov a postupne znižovať počty pôsobiacich jednotiek NATO a jej partnerov v krajine.

Po skončení operácie ISAF bude NATO v Afganistane pôsobiť v rámci novej podpornej a poradenskej misie. Tejto téme sa bude venovať aj septembrový summit NATO vo Walese. Slovensko už prostredníctvom šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka deklarovalo, že má záujem byť súčasťou novej tréningovej a výcvikovej misie NATO v Afganistane aj po roku 2014.

V júni odletela dvoma lietadlami amerických vzdušných síl do Afganistanu posledná rotácia slovenských vojakov. Celkovo ich bolo 301, vrátane deväťčlennej riadiacej skupiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu