Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vysoké školy žiadajú zvýšenie platov nepedagogických zamestnancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vysoké školy žiadajú od ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) peniaze na päťpercentné zvýšenie platov nepedagogických zamestnancov vyrokované medzi odborármi a vládou. Nepedagogickými zamestnancami sú napríklad upratovačky či vrátnici, ale aj výskumníci a ďalší.

„Na päťpercentné zvýšenie platov pre nepedagogických zamestnancov sme ešte nedostali peniaze,“ povedal prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil. Rektori svoje požiadavky ministrovi predstavili tento týždeň na zasadnutí SRK.

Od šéfa rezortu chcú tiež zmeny v dotačných zmluvách, na základe ktorých by sa zmenil spôsob zvyšovania platov vysokoškolských učiteľov. Podľa dohody medzi školskými odborármi a vládou mali platy učiteľov v roku 2014 stúpnuť o tri percentná. Súčasné zmluvy hovoria, že učitelia musia dostať o tri percentná viac oproti svojmu minuloročnému platu, v ktorom boli zahrnuté aj odmeny z rôznych zdrojov. Rektori preto chcú, aby sa o tri percentá zvýšili tarifné platy týchto učiteľov.

„Aby to bolo očistené od zdrojov mimo dotácií. My nevieme zabezpečiť, že projekty a odmeny, ktoré boli v minulom roku, budú také isté aj v tomto roku,“ vysvetlil Kropil. Pedagógovia by tieto peniaze mali dostať formou odmeny alebo osobného príplatku.

Rektori chcú tiež v zmluve zakotviť, aby termín a spôsob vyplatenia peňazí určených na trojpercentné zvýšenie, bol v kompetencii vysokých škôl. „V prípade, že verejná vysoká škola takto určené finančné prostriedky neposkytne, bude jej v roku 2015 znížený objem dotácie o sumu zodpovedajúcu nevyplateným finančným prostriedkom, ktoré pridelilo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu na daný účel,“ navrhuje nové znenie zmluvy SRK.

To, či nový šéf rezortu bude akceptovať výhrady rektorov, zatiaľ nie je známe. „Minister Peter Pellegrini už vstúpil do rokovaní so školskými partnermi zastupujúcimi rektorov aj zamestnancov v školstve. Na rokovaniach sa oboznámil s ich postojmi a pozorne si vypočul ich názory. S predstaviteľmi oboch organizácií sa dohodli na pokračovaní rokovaní ešte v priebehu letných prázdnin. Tieto témy sú preto nateraz otvorené,“ uviedol ministrov hovorca Michal Kaliňák.

Vysoké školy tento rok dostali rozdelenie dotácií od ministerstva školstva až v apríli, od začiatku roka im ministerstvo dávalo na mesiac menej ako dvanástinu minuloročného rozpočtu. Niektoré školy tak učiteľom stihli dať vyššiu výplatu za máj, ktorá im mala prísť na účet v júni, na iných si na vyššiu výplatu museli pedagógovia počkať ešte dlhšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu