Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Búrky s krúpami nás čakajú aj v stredu: V ktorých oblastiach platí výstraha?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nielen dnes, ale ešte aj v stredu 9. júla čakajú Slovákov na väčšine územia búrky s krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu výstrahu prvého stupňa, ktorá platí pre stred a východ Slovenska.

S búrkami môžu byť podľa SHMÚ spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 50 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 až 25 m/s. Výstraha platí pre Banskobystrický, Trenčiansky a Žilinský kraj len dopoludnia, pre Prešovský a Košický až do 20.00 h.

"Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," vystríhajú meteorológovia. Búrky môžu priniesť výrazný prechodný vzostup hladín malých riek a výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

ČR zasiahli silné búrky, sprevádzané prudkým nárazovým vetrom

Silné búrky sprevádzané prudkým nárazovým vetrom a prívalovými dažďami sa dnes od severozápadu rozšírili na takmer celé územie Českej republiky. Požiarnici hlásili desiatky výjazdov. Vyvrátené stromy zablokovali železničnú dopravu na piatich úsekoch, najmenej v jednom prípade sa premávku ešte nepodarilo obnoviť, informoval server iDNES.cz.

V okolí Prahy, Mělníka a Plzne zaznamenali aj lokálne krupobitie. Nad strednou Európou sa vlní frontálne rozhranie medzi veľmi teplým vzduchom na východe a chladnejším na západe. S ním spojená tlaková níž bude postupovať z Bavorska na sever až severovýchod, uviedli experti Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na margo príčin súčasných búrok.

Prívalové zrážky môžu viesť k rýchlemu rozvodneniu menších tokov, podmytiu ciest či zatopeniu ulíc. Vietor si vyžaduje zabezpečenie okien a dverí a upevnenie voľne stojacích predmetov, napríklad záhradného nábytku či slnečníkov. Aktualizované varovanie ČHMÚ platí pre celé územie ČR od dnešnej 11.00 h až do jednej hodiny po polnoci v noci na stredu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu