Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výstraha 2. stupňa: Na väčšine Slovenska hrozia búrky s krúpami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na západnom Slovensku dnes dopoludnia meteorológovia očakávajú silné búrky s krúpami. Pre západoslovenské okresy s výnimkou Bratislavy, Senca, Pezinka a Malaciek vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu druhého stupňa, ktorá platí do 12.00 h.

"S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 60 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 15 - 25 m/s. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," upozorňujú na svojom webe meteorológovia.

Na celom Slovensku, s výnimikou okresov východného Slovenska dnes pre očakávaný výskyt búrok platí do 20.00 h výstraha prvého stupňa. Meterológovia upozorňujú, že búrky môžu sprevádzať krúpy a intenzívne lejaky.

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 - 25 m/s," uvádza SHMÚ.

Búrky môžu podľa SHMÚ priniesť výrazný prechodný vzostup hladín malých riek a výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu