Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bratislavčania, pozor: Na týchto miestach už nemôžete piť alkohol na verejnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V Sade Janka Kráľa, na Račianskom mýte, v areáli Kuchajdy, pred stanicami či na niektorých miestach medzi panelákmi sa od polovice júla nebude môcť piť alkohol. Mestskí poslanci schválili nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým presne určili verejné priestranstvá, kde môžu Bratislavčania dostať za fľašu vína pokutu. Zákaz bude platiť od 15. júla.

Mesto určilo celkovo 107 ulíc, námestí či parkov. Reagovalo tak na protest prokurátora, ktorému sa nepáčilo, že Bratislava zakazuje predávať či piť alkohol plošne na všetkých verejne prístupných miestach. Musela tak lokality určiť jasne a presne, a tiež verejnosť oboznámiť, ktoré to sú. To zatiaľ nevyriešila. V budúcnosti ich chce označiť.

"Nie je to také jednoduché dať potenciálnym konzumentom najavo, že tu sa nesmie piť. Budeme to riešiť piktogramami, značkami, nebudeme všade dávať nejaké veľké tabule," vraví primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Medzi lokality, kde sa nesmie piť alkohol, sa dostali napríklad aj parkoviská pred nákupnými centrami, miesta pred obchodnými domami, čerpacia stanica, rôzne vnútrobloky, miesta s verejnou zeleňou či priestranstvo pred Zimným štadiónom Ondreja Nepelu. Lokality si určovali mestské časti spolu s náčelníčkou mestskej polície.

Princíp Bratislava odpozerala od Prahy, české hlavné mesto zakázalo požívať alkohol na celkovo 837 miestach. Alkohol sa tiež v Bratislave naďalej nesmie piť v blízkosti škôl, cintorínov, zdravotníckych zariadení, pri kostoloch, na detských ihriskách či nástupištiach mestskej hromadnej dopravy.

Zákaz pitia alkoholu prestane platiť v čase, keď na verejnom mieste bude akciu organizovať mesto alebo mestská časť, alebo samospráva dá na podujatie súhlas. Na Hlavnom námestí sa totiž napríklad konajú vianočné trhy a v mestských častiach rôzne hody.

"Mesto sa stavia do akejsi významnejšej pozície, ako niekto iný, kto by mohol podujatie organizovať. Ja si nemyslím, že toto je v poriadku," myslí si poslanec Jozef Uhler (SDKÚ-DS, Most-Híd). Zákaz sa tiež nevzťahuje na verejne prístupné miesta, kde majú reštaurácie umiestnené svoje terasy a exteriérové sedenia. 

Prokurátor tiež mestu vyčítal, že zákaz sa v predchádzajúcom VZN vzťahoval aj na zariadenia spoločného stravovania, ktoré sa nachádzajú v určenej vzdialenosti od niektorých objektov. To nemalo podľa neho oporu v zákone. V novom nariadení mesto už stravovacie zariadenia nerieši.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu