Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po dvoch rokoch bude v Trenčíne opäť prohibícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRENČÍN – Pitie alkoholu na verejných priestranstvách v Trenčíne bude po dvoch rokoch opäť priestupkom. Trenčianske mestské zastupiteľstvo schválilo na svojom pondelkovom (30. 6.) zasadnutí všeobecne záväzné nariadenie o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov.

Trenčianske mestské zastupiteľstvo legalizovalo pitie alkoholických nápojov na verejných priestranstvách v júni roku 2012. Poslanci vtedy vyhoveli protestu prokurátora a zrušili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov. Okresný prokurátor v proteste vyčítal mestu, že primátor môže udeľovať výnimky zo všeobecného zákazu. Zákon podľa prokurátora takúto právomoc primátorovi nezveruje.

Odporcom VZN o zákaze požívania alkoholu na verejných priestranstvách bol už pri jeho prvom prijímaní v roku 2009 poslanec Róbert Lifka (Paliho Kapurková veselá politická strana). „Považujem za nemravné po dvoch rokoch vo volebnom roku opäť vytiahnuť niečo, čo je neregulovateľné. Vždy som to kritizoval,“ skonštatoval Lifka s tým, že VZN zrejme opäť napadne prokurátor.

Lifka už v roku 2009 považoval VZN o alkohole za moralizujúce a prehnané, pretože nezabráni pitiu na verejnosti a neovplyvní napríklad bezdomovcov, pretože represia nie je od nich vymožiteľná. „My, Slováci radi pijeme a veľmi ťažko to niečím zregulujeme,“ pripomenul Lifka pred dvoma rokmi po zrušení prohibície v Trenčíne.

Poslanec Daniel Beníček (Smer-SD) si uvedomuje, že prijatím VZN alkoholizmus z Trenčína neodstránia, poslanci ale svojim rozhodnutím deklarovali, že im nie je jedno, či sa alkohol na verejnosti pije, alebo nepije. „Urobili sme čo sme mohli, vyjadrili sme názor, aby sa alkohol na verejných priestranstvách nekonzumoval,“ zdôraznil Beníček.

Na verejných priestranstvách v Trenčíne je podľa nového VZN zakázané piť alkoholické nápoje, ktoré obsahujú viac ako 0,75 objemového percenta alkoholu. VZN stanovuje aj výnimky, kedy a kde sa alkohol požívať môže, rovnako ako sankcie.

Ak zákaz požívania alkoholu poruší fyzická osoba, môžu ju za priestupok potrestať pokutou do 33 eur. V prípade, že zákaz poruší právnická osoba, alebo fyzická osoba oprávnená na podnikanie, môže mesto uložiť pokutu až do 6638 eur. Nariadenie nadobudne účinnosť do 15 dní od vyvesenia na úradnej tabuli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu