Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Starenka z Komárna skončila vyhodená na ulici: Bezmocne sa dívala, ako letia veci cez okno!

Babi Néni s vyhodenými vecami Zobraziť galériu (8)
Babi Néni s vyhodenými vecami (Zdroj: Foto: Komárňanský magazín)

KOMÁRNO – Neuveriteľne smutný osud postihol dôchodkyňu z Komárna. Žena celý život pracovala, no skončila na ulici pod holým nebom. Peniaze z dôchodku dala synovi, aby šiel zaplatiť nájom, no ten ich majiteľovi bytu neodovzdal. Prenajímateľ sa nahneval a bez milosti vyhodil všetko zariadenie, ako aj samotných nájomníkov na ulicu.

Babi Néni, ako dôchodkyňu volajú blízki, žila v prenajatom byte aj so svojím synom. Majiteľ bytu tvrdí, že nedostal peniaze za štyri uplynulé mesiace, tak sa rozhodol pre radikálne a neľudské riešenie. Starenku aj so synom vyhostil na ulicu a ich veci surovo vyhádzal cez okno. Pred bytovkou pod holým nebom tak skončilo rozhádzané zariadenie domácnosti ako nábytok, kuchynské riady dokonca s jedlom, oblečenie, obrusy, či dekoračné predmety. Žena takto strávila noc, pričom pršalo a všetko premoklo.

Starenka z Komárna skončila
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Komárňanský magazín)

Starenka zamlada
Zobraziť galériu (8)
Starenka zamlada  (Zdroj: Foto: Komárňanský magazín)

Tragédia jednej rodiny

Osud k úbohej žene nebol veľmi prívetivý. Odpracovala si 31 rokov svojho života v lodeniciach, obchodoch, aj pekárni. V minulosti bývala s manželom a tromi synmi v rodinnom dome. Po mužovej smrti ho však musela predať. Neskôr zomreli aj jej dvaja synovia, a tak ostala sama s prostredným 50-ročným synom. Ten však už dlho nepracuje, živí ho mama. „Nie je zlý, všetko mi spravil. Mamička, sadni si, išiel variť, vypral, len žehliť, nevyžehlil, že to ty vieš,“ povedala dôchodkyňa pre Komárňanský magazín.

Syn Babi Néni
Zobraziť galériu (8)
Syn Babi Néni  (Zdroj: Foto: Komárňanský magazín)

Smutný príbeh dôchodkyne oslovil nejedného dobrého človeka. Dali sa dokopy a ochotne starenke pomohli. Mali na pamäti jediné. „Ide o tragédiu jednej rodiny, a preto musíme pomôcť.“

Mesto pomohlo

Pracovníčky sociálneho odboru mestského úradu prišli s riešením. Majiteľ prechodnej sociálnej ubytovne poskytol izbu na bývanie. Matka so synom však nemali peniaze, preto im mesto pomohlo vypísať žiadosť o jednorazovú finančnú pomoc, z čoho by vedela žena pokryť náklady na ubytovanie na jeden mesiac.

Mesto vyzvalo pomocou sociálnej siete dobrovoľníkov, aby dôchodkyni darovali predmety pre základné životné potreby. Mnoho jej vecí bolo totiž premočených a mnoho jej aj chýbalo. Dobrí ľudia tak priniesli potraviny, uteráky, či hygienické potreby.

Starenka z Komárna skončila
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Komárňanský magazín)

„Teta má celkom pekný dôchodok. Nie vysoký, ale ani príliš nízky. Vedela by z neho veľmi slušne žiť, až do konca svojho života. Samozrejme ten však nestačí už na to, aby živila aj svojho syna,“ hovorí Katarína Dubányová z komárňanského mestského úradu.

Majiteľ jednej z miestnych reštaurácii ochotne poskytol pomocnú ruku a žene zabezpečil každý deň teplý obed.

Starenka z Komárna skončila
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Komárňanský magazín)

Starenka z Komárna skončila
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Komárňanský magazín)

Starenka sa nakoniec rozhodla, že pôjde bývať do domova dôchodcov. S formálnymi vecami jej pomohli pracovníčky mestského úradu. Do ubytovne si nemohla zobrať z bytu všetko, čo ostalo na ulici. Dobrovoľníci ale zabezpečili priestor na bezpečné uskladnenie vecí.

Vďačná dôchodkyňa konečne s úsmevom na tvári
Zobraziť galériu (8)
Vďačná dôchodkyňa konečne s úsmevom na tvári  (Zdroj: Foto: Komárňanský magazín)

Dohra pre majiteľa bytu

„Majiteľ bytu svojským spôsobom vypratal byt, veci vyhodil cez okno. Tým porušil hrubým spôsobom verejný poriadok, a preto mesto muselo na vlastné náklady vyčistilo tento priestor,“ povedal viceprimátor Komárna Vojtech Tomáš Novák a dodal: „Tieto náklady mu musíme vyúčtovať a musí ich zaplatiť. Zvažujeme aj priestupkové konanie voči jeho správaniu sa.“  

Majiteľ bytu sa však bráni, že nájomníkom ponúkol za nezaplatené mesiace splátkový kalendár. Všetko podľa jeho slov realizovala realitná kancelária, ktorá zariadila aj vysťahovanie. „Ja som ich nechcel ešte vyložiť,“ obhajoval sa majiteľ. Vypratanie však môže nariadiť jedine súd a nie realitná kancelária.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu