Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Hornom Smokovci sa už medvede k odpadkom nedostanú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD – Mesto Vysoké Tatry zabezpečilo prvé kontajnery proti nájazdom medveďov. Kontajnery na komunálny odpad „putovali“ za mreže v mestskej časti Horný Smokovec pri bytových domoch Zdravie I. a Zdravie II.

Od mohutnej kovovej konštrukcie očakáva samospráva, že zabráni medvedím návštevám pri týchto dvoch bytových domoch. Kovová konštrukcia je osadená zatiaľ len krátko, takže je podľa primátora ešte predčasné hovoriť o jej účinnosti.

Obyvatelia bytových domov však už majú prvé poznatky. „Bola tu medvedica s tromi mladými, poobchádzala dookola, pobručala a odišla. Presunuli sa do Dolného Smokovca a na sídlisko Pod lesom. Videl som vysypané odpadky pri objekte Timrava, pri strednej odbornej škole. My máme pokoj. Inak by som už zbieral smeti pod kopcom ako doposiaľ,“ zhodnotil súčasný stav obyvateľ obytného domu Zdravie I. Jozef Pavlík.

Po dohode s ochranármi by sa k novej stanici na komunálny odpad mala presunúť aj fotopasca, ktorá by monitorovala správanie sa medveďov. Odsúhlasiť takéto „sledovanie“ priestorov pred bytovkami musia obyvatelia. Zhotovenie konštrukcie stálo mesto takmer 15 000 eur. Výstavba „obyčajnej“ nezabezpečenej stanice stojí podľa Jozefa Gála z Mestského úradu vo Vysokých Tatrách maximálne do 2 000 eur.

„Medvede sa nedostali k potrave, na akú sú zvyknuté, a tak sa len presunuli o pár stoviek metrov ďalej. Stále tvrdíme, že to nie je jediný problém. Na ich počty teritórium Vysokých Tatier nepostačuje, a tak hľadajú možnosti, ako sa dostať k jedlu,“ povedal primátor Vysokých tatier Ján Mokoš. Aj napriek tomu samospráva podľa neho prejavila vôľu, že má záujem, aby sa v tejto problematike pohli veci ďalej.

Na zabezpečenie všetkých staníc komunálneho odpadu na území mesta Vysoké Tatry by potrebovala samospráva vybudovať aspoň 75 takýchto konštrukcií. Na to by mesto potrebovalo vyše 1,1 mil. eur, ktoré momentálne v rozpočte nemá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu