Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Voľby predsedu najvyššieho súdu i súdnej rady budú tajné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Voľby predsedu Najvyššieho súdu SR a jeho podpredsedu ako aj voľby predsedu Súdnej rady SR a jej podpredsedu budú tajné.

Vyplýva to z novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú dnes schválil parlament. Neverejné majú byť všetky hlasovania súdnej rady o personálnych otázkach sudcov, či už pôjde o ich menovanie alebo odvolanie, členov disciplinárnych senátov alebo voľbu sudcov, ktorí Slovensko zastupujú v medzinárodných organizáciách. Právna norma poslancov za vládnu stranu Smer-SD Borisa Suska, Anny Vittekovej, Otta Brixiho a Antona Martvoňa, ktorá čiastočne nadväzuje na novelu ústavy Smeru-SD a KDH, by mala sprísniť pravidlá pre sudcov.

Ústavný zákon rieši oddelenie funkcií predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady, jej zloženie a fungovanie i zavedenie preverovania sudcovskej spôsobilosti. Nadväzujúcou novelou zákona o sudcoch sa napríklad predseda súdnej rady dostane medzi subjekty, ktoré sú oprávnené podať návrh na začatie disciplinárneho konania. Návrhom sa však predovšetkým majú sprísniť pravidlá niektorých sudcovských výhod, ako je práca doma či poberanie 13. a 14. platu. Rezort spravodlivosti chce zlepšiť kontrolu ich práceneschopnosti a zaviesť sankcie sudcov za spôsobenie prieťahov v konaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu