Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Za nepovolený výrub drevín pri Čertižnom pokuta 16-tisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za nepovolený výrub 1 212 drevín a vyše 10-tisíc metrov štvorcových krovín vlani v lete pri Čertižnom v okrese Medzilaborce dostali vlastníci lesov z pozemkového spoločenstva v Čertižnom pokutu 16-tisíc eur.

Dnes o tom informoval Odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia. Hromadný výrub si objednali v júli a auguste minulého roka vlastníci lesov z pozemkového spoločenstva v Čertižnom bez príslušného súhlasu orgánu ochrany prírody. Týmto konaním podľa ministerstva závažne porušili zákon o ochrane prírody a krajiny.

Inšpektori zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia uložili Pozemkovému spoločenstvu vlastníkov lesa za jeho porušenie pokutu 16-tisíc eur. Štátna ochrana prírody SR, Správa Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty vyčíslila celkovú spoločenskú hodnotu vyrúbaných drevín na vyše 463-tisíc

Stromy a kry vyrúbali v katastrálnom území obce Čertižné mimo lesného pôdneho fondu, na území Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty, kde platí 2. stupeň územnej ochrany, Chráneného vtáčieho územia Laborecká vrchovina a na území európskeho významu Dukla, tiež s 2. stupňom ochrany.

Pozemkové spoločenstvo vlastníkov lesa v Čertižnom chcelo zmluvne objednaným výrubom sprístupniť územie, zarastené drevinami a krovinami, pre lepšiu manipuláciu s drevnou hmotou vyťaženou z užívaných lesných pozemkov.

Keďže išlo o dreviny rastúce mimo lesného pôdneho fondu, spoločenstvo potrebovalo na výrub súhlas orgánu ochrany prírody - obce Čertižné, ktorý však nemalo. Na výrub dreviny sa podľa zákona o ochrane prírody a krajiny vyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody.

Tento súhlas sa môže v odôvodnených prípadoch vydať len po posúdení ekologických a estetických funkcií dreviny a vplyvov na zdravie človeka a so súhlasom vlastníka alebo správcu, prípadne nájomcu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu