Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kiska v Košiciach: Neobvyklá návšteva, selfie aj gratulácia k promóciám

Andrej Kiska na návšteve Košíc Zobraziť galériu (6)
Andrej Kiska na návšteve Košíc (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - Slovenský prezident Andrej Kiska prvýkrát po inaugurácii navštívil Košice. A nebola to obvyklá návšteva štátnika, na aké sme zvyknutí. Nestretol sa ani s primátorom, ani s predsedom VÚC, ani s bývalým prezidentom Schusterom, ale s občanmi. Presne tak, ako to deklaroval pri inaugurácii, že chce byť prezidentom všetkých občanov.

Najprv navštívil prezidentskú kanceláriu v Košiciach. „Zoznámil som sa zo všetkými zamestnancami a snažil som sa pochopiť chod úradu. Žiadne personálne zmeny v tomto úrade nechystám.“ A potom sa vybral pešo do ulíc, čím spôsobil menšie problémy svojim ochrankárom. Cestu centrom mesta si užíval a Košičania sa ku nemu spontánne hrnuli. „Ste náš Štefánik. Sme na Vás hrdí,“ hovorili mu a potriasali si s ním ruky.

Na letných terasách sedeli ľudia, ktorí prezidenta spoznávali a zdravili sa mu. Svoj veľký promočný deň dnes s rodinou oslavovala aj absolventka Technickej univerzity Daniela Kalanová z Trebišova, ktorej prezident cestou okolo ich stola poblahoželal k úspešnému ukončeniu štúdia. „Je to super, som rada, že sa mi pošťastilo stretnúť prezidenta pri takejto významnej príležitosti. Aj som ho volila, takže je to veľmi milý zážitok,“ hovorí.

Spokojný bol aj Košičan Ján Dudáš, ktorý smelo priskočil ku Kiskovi a požiadal ho o selfie. Ten samozrejme súhlasil. „Je to skvelé. Vidno, že má zmysel pre humor. Je to len moja druhá selfie v živote a hneď s prezidentom,“ tešil sa Ján..

Veľký potlesk vítal prezidenta aj pred Dómom sv. Alžbety, kde absolvoval krátku prehliadku. Privítal ho košický arcibiskup Bernard Bober a množstvo miestnych obyvateľov. Ako nám prezident povedal, do Košíc chodil často a stále bude. „Chcem chodiť do regiónov často, rozprávať sa s ľuďmi a poznať ich problémy.“ Prezradil tiež, že sa určite stretne pri ďalšej oficiálnej návšteve aj s primátorom mesta Rašim ako aj s exprezidentom Schusterom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu