Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na predaji slovenskej vody zbohatnú tieto firmy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela tzv. vodného zákona vytvorí priestor na to, aby mohli slovenskú vodu predávať do hraničia len vybrané osoby, ktoré sú spriatelené s ministerstvom životného prostredia. Tvrdí to poslanec NR SR Martin Chren (nezaradený, NOVA).

Právna norma z dielne envirorezortu podľa Chrena zavádza netransparentný spôsob prideľovania licencií na predaj. "Hlavné riziko je absolútna netransparentnosť prideľovania licencií. Hrozí, že na slovenskej vode zbohatnú len úzke záujmové skupiny, ktoré si obchodovanie s ňou dokážu vybaviť tak, ako to bolo v minulosti vo fotovoltike," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Chren.

Zdôraznil, že ak sa spustí predaj vody do zahraničia, mal by mať z toho prospech štát a nie súkromníci, ktorí si vybavia licenciu v netransparentnom procese. Chren sa nazdáva, že by pomohla trhová súťaž. Takto by museli firmy súťažiť o vodu a vyhrala by tá, ktorá by ponúkla najvyššiu sumu. Chren nevie povedať, či 40 centov za meter kubický je dobrá suma, je však presvedčený, že trhová súťaž by priniesla sumu výhodnejšiu pre štát. "Mal by vyhrať ten, kto za vodu zaplatí najviac," poznamenal.

Daniel Lipšic pripomenul, že minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) už má skúsenosti s podobným kšeftom. Ako štátny tajomník rezortu hospodárstva podľa Lipšica obchodoval s fotovoltikou. Lipšic hovorí o privatizácii slnka. Dnes podľa lídra hnutia NOVA máme na Slovensku solárne panely na úrodnej pôde, čo inde ako u nás a v Českej republike nie je. Pripisuje to, ako uviedol, Žigovmu kšeftovaniu.

Dodal, že Žiga sa pokúša o podobný obchod aj pri vode. NOVA podľa svojho predsedu urobí všetko pre to, aby novela vodného zákona v parlamente neprešla. Ak by sa to nepodarilo, zváži ďalšie kroky. Juraj Miškov (nezaradený, NOVA) avizoval, že NOVA sa v tejto veci stretne aj s aktivistami.

Novela vodného zákona by mala umožniť vláde obmedziť alebo zakázať vývoz vody za hranice. Právna norma okrem toho prináša zákaz ropovodu cez Žitný ostrov, ako aj zmeny v spoplatnení závlahovej vody, k čomu SR zaväzuje európska legislatíva.

Rezort navrhol, aby vláda získala výhradné právo obmedziť alebo zakázať prepravu alebo prevod vody. Tento postup má chrániť vodné zdroje ako prírodné bohatstvo a dedičstvo nášho štátu a zabrániť jej drancovaniu alebo špekulatívnemu predaju mimo Slovenska. To, že sa má voda stať strategickou surovinou štátu aj z pohľadu legislatívy a jej vývoz za hranice má dostať pravidlá, odsúhlasila na výjazdovom rokovaní v Gabčíkove v roku 2012 vláda v deklarácii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu