Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Počas horúcich dní nezabúdajte na štvornohých miláčikov: Toto ich môže zabiť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Počas letných horúčav môže zvieratá zabiť už pár minút v zatvorenom aute či pobyt na slnku bez možnosti úkrytu a celodenného prístupu k vode. Mimovládna organizácia Sloboda zvierat ponúka chovateľom viacero rád, ako sa o svojich miláčikov postarať.

"Najzraniteľnejšou skupinou sú teraz psy na reťaziach. Bez vody a tieňa je ich život ohrozený," hovorí členka organizácie Silvia Čaňová. Pripomína, že nevyhnutnosťou v lete je čerstvá voda po celý deň i v noci. Počas horúčav by sa mala vymieňať častejšie ako bežne, pretože sa rýchlejšie prehreje a hrozí aj premnoženie baktérií. "Misku raz denne poumývajte," radí.

Majitelia by svoje zvieratá nemali v žiadnom prípade nechávať na parkovisku. "Ani pootvorené okno, či miesto pod stromom, nezabránia extrémnym teplotám vo vnútri vozidla," vysvetľuje na svojej webstránke Sloboda zviera. Niekedy stačí pár minút, aby teplota v aute vystúpila aj na viac ako 60 stupňov Celzia.

Úpal či prehratie organizmu je pre psa či mačku nebezpečné. Tieto zvieratá sa totiž nepotia, ochladzujú sa len cez labky a zrýchleným dýchaním. Úpal či prehriatie organizmu sa prejavuje zrýchleným a namáhavým dýchaním, neistou chôdzou a slabosťou. Bez prvej pomoci sa môžu dostaviť kŕče a zástava srdca.

"V takomto prípade zviera urýchlene odsunieme do tieňa, na hlavu a hrudník mu prikladáme vrecká s ľadom alebo studené obklady, aby sa čo najrýchlejšie ochladilo. Potom ho odvezieme k veterinárovi," radí Čaňová.

Pozor si v týchto dňoch treba podľa nej dať aj na popáleniny labiek. Asfalt na chodníkoch sa môže rozpáliť tak, že zvieratám ich spáli. Na prechádzky sú preto momentálne vhodnejšie skoré ranné a neskoré večerné hodiny, keď sú ulice chladnejšie. Na tento čas je vhodné plánovať zvieratám aj namáhavejšie aktivity ako napríklad beh.

Majitelia by mali popremýšľať nad skrátením srsti u dlhosrstých zvierat a tiež ochranou krátkosrstých plemien. Plemená bez srsti je vhodné natierať ochrannými krémami a do úvahy prichádza aj ľahké oblečenie z chladivej látky.

Pred slnkom je napokon potrebné chrániť aj malé spoločenské a hospodárske zvieratá. "Králiky, škrečky, morčatá či vtáčiky v klietkach nenechávajte na balkónoch a terasách situovaných na juh, juhozápad a západ, hrozí im prehriatie a úhyn," upozorňuje Sloboda zvierat.

Rybičkám v akváriu treba častejšie vypínať akváriové osvetlenie a opatrne dolievať chladnú vodu. Hospodárske zvieratá potrebujú celodenný prístup k vode a tieň - najlepšie pod veľkým otvoreným prístreškom alebo sústavou veľkých stromov. Prasiatka, ktoré majú extrémne citlivú pokožku by mali mať možnosť bahenného kúpeľa, ktorý vytvorí na koži ochranný film.

"Vážne prípady bez váhania hláste našim inšpektorom, veterinárnym správam a polícii," vyzýva Čaňová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu