Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Štyri dievčatá zahynuli v autobuse smrti: Spoveď, čo sa dialo sekundy pred nehodou!

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: FB, Topky)

PIEŠŤANY/TRNAVA - Havária autobusu študentov trnavského gymnázia stále vyvoláva pocit hrôzy a smútku. Návrat zo školského výletu v Trnave bol osudovým pre 4 študentky. Oficiálne príčiny stále nie sú známe. Špekuluje sa nad chýbajúcimi zvodidlami a mikrospánku šoféra, ktorému hrozí až 10 rokov v base! Štyrom mladým dievčatám to však už život nevráti. O zlomových chvíľach tesne pred nehodou teraz prehovorila Veronika, ktorá sedela v autobuse smrti.

Navždy bude miesto medzi Piešťanmi a Hlohovcom na diaľnici D1 pripomínať obrovské nešťastie. Okrem 4 obetí sa v autobuse viezli študenti z dvoch tried. Nehodu prežila aj Veronika, ktorá prehovorila o momentoch tesne pred haváriou.

"Sedela som v prednej časti autobusu, keď som zrazu videla, ako autobus schádza na kraj cesty. Potom sme sa prevrátili. V autobuse bol pokoj, väčšina z nás sa ešte len prebúdzala z dlhej cesty, niektorí sledovali program v televízore. Vodič mal pred sebou voľnú cestu. Nešiel ani rýchlo, ani pomaly. Nič ho nevyrušovalo. Podľa mňa asi dostal mikrospánok," povedala študentka Veronika pre Trnavský Hlas, ktorá sedela v nešťastnom autobuse.

Štyri dievčatá zahynuli v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: tv noviny)

"Bolo to hrozné. Nastala panika a chaos. Našťastie, jeden zo spolužiakov rozbil hneď zadné sklo na autobuse a postupne sme z neho vychádzali. Ja som sa hneď skontrolovala, či nie som zranená. Bola som len dobitá a doškriabaná. Keď sa zistilo, že chýbajú štyri dievčatá, nastalo zdesenie. Udalosti však naberali rýchly spád. Hneď pri nás zastavil kamión a dvaja muži z neho zraneným podávali prvú pomoc, prelepovali im rany. Kto mohol, kontaktoval záchranárov na 112-ke. Potom prišli hasiči, sanitky, prileteli vrtuľníky, ktoré odvážali ťažko zranených. Záchranári i hasiči nás rozdeľovali do skupín podľa vážnosti zranení. Nás, čo sme na tom boli dobre, prevážali do trnavskej nemocnice hasičskými autami," dodala.

Štyri dievčatá zahynuli v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: tv noviny)

Okoloidúci vodič zachytil posledné momenty pred haváriou. Videl ako sa autobus nakláňa. Následne videl už len kúdol prachu, až neskôr si uvedomil, čo sa stalo.

Štyri dievčatá zahynuli v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: FB, Topky)

Príčiny nehody sa stále vyšetrujú, no špekulovať sa o nich začalo bezprostredne po havárii. Minister vnútra Robert Kaliňák ozrejmoval možnú príčinu. "Autobus zišiel z cesty a pri obhliadke stôp, ktoré zanechal na svahu, vodič sa pravdepodobne snažil dostať naspäť na cestu a na pomerne prudkom svahu došlo k prevráteniu vozidla," povedal minister vnútra Robert Kaliňák. Vonkajšia obhliadka autobusu podľa neho technickú chybu neukázala, no vylúčiť sa nedá ani mikrospánok vodiča. "Ako sa ten autobus prevrhol, tak niektorí zo študentov zostali pod autobusom, takže nebolo možné ich oživiť," uviedol minister.

Zahynuli štyri študentky trnavského športového gymnázia Jozefa Herdu. Zuzana († 18), Patrícia (†18), Nikola († 17), Paulína († 17) sa už k svojim rodinám nevrátia.

Patrícia (†18)
Zobraziť galériu (12)
Patrícia (†18)  (Zdroj: FB, Topky)

Paulína (†17)
Zobraziť galériu (12)
Paulína (†17)  (Zdroj: FB, Topky)

Zuzana (†18)
Zobraziť galériu (12)
Zuzana (†18)  (Zdroj: FB, Topky)

Nikola (†17)
Zobraziť galériu (12)
Nikola (†17)  (Zdroj: FB, Topky)

 

Minister Počiatek, okamžite zasiahni!

 

Ministra dopravy Jána Počiatka vyzýva riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej, aby okamžite zasiahol. "Z dôvodu zvýšenia bezpečnosti cestnej premávky na Slovenských cestách, týmto vyzývam ministra dopravy Jána Počiatka, aby urýchlene zabezpečil osadenie cestných zvodidiel na všetky chýbajúce časti diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku. Piatková tragická nehoda znovu potvrdila pokračujúci trend dopravných nehôd, pri ktorých vozidlá cestnej premávky skončia mimo ciest. Investičné náklady sú v tomto prípade irelevantné, keďže v hre sú cenné ľudské životy, čo dokumentuje táto nehoda. Osadením cestných zvodidiel súvisle pozdĺž všetkých kilometrov výrazne zvýšime bezpečnosť cestnej premávky na Slovensku a zaradíme sa tak aj v tejto oblasti medzi štandardné krajiny EU," tvrdí Matej.

Ani dlhá prax za volantom nepomohla vodičovi vyhnúť sa tragédii. Bolo voči nemu vznesené obivnenia, hrozí mu až 10 ročné väzenie!

Štyri dievčatá zahynuli v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Na Traumatologicko-ortopedickej klinike Fakultnej nemocnice (FN) Trnava sú stále ešte hospitalizovaní traja pacienti. V piatok 6. júna po nehode boli hospitalizovaní spolu 19 zranení, traja z nich sa podrobili operačnému zákroku. Počas víkendu prepustili väčšinu do domácej starostlivosti, v nedeľu navečer bolo vo FN spolu sedem hospitalizovaných. Prepustené domov boli už aj dve dievčatá, ktoré zostali počas víkendu na pozorovanie v piešťanskej Nemocnici Alexandra Wintera. Tam spolu po kolízii priviezli šesť zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu