Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Čachtice chcú kúpiť, Uhrovec opravujú

Uhrovec je v porovnaní s ostatnými slovenskými hradmi pomerne zachovaný. Zobraziť galériu (4)
Uhrovec je v porovnaní s ostatnými slovenskými hradmi pomerne zachovaný.

UHROVEC/ČACHTICE - Dve zrúcaniny kedysi krásnych hradov - dva rôzne zámery. Zatiaľ čo hrad Uhrovec pri Bánovciach nad Bebravou už niekoľko rokov opravujú, v Čachticiach by svoj legendami opradený hrad radi predali. Záujem oň prejavil známy herec, pilot z amerického seriálu M.A.S.H. Václav Kabourek.

Na Uhrovci pokračuje rozsiahla rekonštrukcia, ktorú z väčšej časti financuje britská nadácia. Hrad opravujú štyria muži. „Kozub sme vyhrabávali spod kameňov. Raritou je klenutý strop. Ten sme celý nanovo postavili,“ povedal Slavomír Turek, ktorý hrad opravuje. Podľa Petra Horanského z Nadácie pre záchranu kultúrneho dedičstva hrad začali rekonštruovať v roku 1998. „S konzervačnými prácami sa začalo v roku 2002. Preinvestovali sme asi 6 miliónov korún. V románskej kaplnke sme objavili stredovekú nástennú maľbu. Našli sme mince, ba aj peňazokazeckú dielňu,“ povedal.

Čachtický hrad spolu s Draškovičovským kaštieľom v Čachticiach zas chcel kúpiť V. Kabourek. Žiadosť poslal na Trenčiansky samosprávny kraj, ktorému kaštieľ patrí. Samospráva však jeho návrh zamietla, aj keď obec by možno proti predaju hradu nič nemala.

„Rozprávali sme sa s ním o tom, ale iba na priateľskej úrovni. Písomnú žiadosť o kúpu hradu nám nezaslal, preto sa tým obecné zastupiteľstvo nezaoberalo,“ povedala starostka Anna Ištoková. Podľa nej obci nie je osud hradu, ktorý je spájaný s krvavou legendou o Čachtickej panej, ľahostajný. „Ide nám o to, aby sme ho zachovali pre ďalšie generácie, aby sa ďalej nerozpadával,“ dodala starostka.

Unikátny Uhrovec


Hrad Uhrovec stojí v nadmorskej výške 591 metrov a patrí k najvzácnejším na Slovensku. Pochádza z 13. storočia. V roku 1745 hrad vyhorel. Posledných 150 rokov bol bez strechy a rozpadával sa.

Legendárne Čachtice


Čachtický hrad je vďaka legende najznámejším z našich hradov. Podľa nej v roku 1610 uväznili v hradnej veži Alžbetu Báthoryovú, ktorá sa mala kúpať v krvi dievčat, aby si uchovala večnú mladosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu