Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rómovi z Michaloviec zobrali v Británii 4 deti: Vraj ich bil, u homosexuálov im bude lepšie!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: google plus)

BRATISLAVA - Rómskej rodine Sakajtovcov z Michaloviec odobrali úrady 4 deti a dokonca 2 z nich chcú dať na adopciu homosexuálnemu páru! Britský súd ešte v piatok tento verdikt odklepol. Vraj sa deti budú mať lepšie. Otec Ladislav je z dvojročného zápasenia o svoje deti zúfalý. Sám je zarytý katolík a Rómovia celkovo homosexuálne páry neuznávajú. Podľa úradov sa ich deti v náhradnej opatere budú mať lepšie, hlava rodina sa s tým nemieni zmieriť!

Rodičia z Michaloviec, ktorí sú v Anglicku už 4 roky, nedokázali zabrániť tomu, aby ich 2-ročného Samka a 4-ročného Jurka, adoptoval tamojší homosexuálny pár. Otec Ladislav má celkovo 10 detí.

Deti boli ponúknuté na adopciu kvôli obavám, ktoré vyvolával spôsob výchovy ich slovenskými rodičmi rómskeho pôvodu. Tí ale varovali, že deti budú vyrastať v odtrhnutí od svojej rodiny a koreňov. Rómskeho páru sa zastala aj organizácia Deti patria rodičom.

Jurko má 4 roky
Zobraziť galériu (9)
Jurko má 4 roky  (Zdroj: FB)

Prípad sa dostal pred britský vrchný súd. Počas rokovaní zaznelo, že starší súrodenci oboch chlapcov mali problémy s dochádzkou, zostávali bez dozoru, občas sa objavovali vonku špinaví a zanedbaní a ich otec vraj pripustil, že ich bil.

Sudkyňa dospela k záveru, že rodičia nie sú schopní svoj ​​spôsob výchovy detí zmeniť, a rozhodla, že obaja malí chlapci by mali byť adoptovaní. Adopcia by sa však mala uskutočniť "citlivo vzhľadom k ich potrebám a identite".

Samko má 2 roky
Zobraziť galériu (9)
Samko má 2 roky  (Zdroj: google plus)

Rodičia, ktorí sú podľa britských médií katolíckeho vyznania a rómskeho pôvodu, ale tvrdia, že súčasný plán nechať deti vychovávať párom dvoch mužov toto nespĺňa. Uvádza, že katolícki biskupi na Slovensku sobáše osôb rovnakého pohlavia odsúdili a rómska komunita homosexualitu neuznáva. Úrady v grófstve Kent na juhovýchode Anglicka obvinili zo sociálneho inžinierstva, pretože sa vraj ich deti pokúša premeniť na anglických príslušníkov strednej triedy.

Podľa Rodinného súdu, ktorý je súčasťou vrchného súdu Anglicka a Walesu, však dvojica nemá na odvolanie žiadny právny základ. Predseda Rodinného súdu James Munby pritom podľa BBC konštatoval, že záležitosti musia posudzovať podľa anglického práva a s ohľadom na "zásady slušných mužov a žien v súčasnej anglickej spoločnosti".

Rómovi z Michaloviec zobrali
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: google plus)

Celkovo im súdy odobrali 4 deti, ale do opatery homosexuálov povolili len 2 deti, dvoch malých chlapcov. Tvrdenia zainteresovaných strán sa líšia a je otázne, ako celý prípad dopadne. Každopádne, ťahá sa už vyše dva roky a hlava rodiny Ladislav je z toho nešťastný. Podľa neho žijú príkladným životom kresťanov katolíkov.

Rómov sa zastala organizácia Deti patria rodičov. Podľa Lucie Boddington došlo ku kultúrnemu neporozumeniu. "Myslím si, že došlo ku kultúrnemu nedorozumeniu. Na Slovensku sa vymykali rómskym trendom. Otec je ťažkopracujúci a vzdelaný muž, ktorý chcel len to najlepšie pre svoje deti," cituje ju britská televízna stanica BBC.

Ladislav Sakajtov

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu