Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cez víkend bude krásne: Pozor však na krupobitie a možné povodne!

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA – Cez víkend nás čaká krásne slnečné počasie, ktoré sa však ku koncu víkendu v nedeľu a na začiatku budúceho týždňa zhorší. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu varujú pred búrkami a prívalovými dažďami, ba dokonca pred krupobitím a možnými povodňami.

„V nedeľu a v pondelok očakávame na viacerých miestach Slovenska prehánky a búrky, ktoré môžu byť lokálne sprevádzané prívalovými zrážkami, ojedinele aj s krúpami. Najväčšia pravdepodobnosť výskytu je v popoludňajších a večerných hodinách,“ uviedol meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Norbert Polčák. „Vzhľadom na možný výskyt prívalových zrážok a zvýšenú nasýtenosť povodí je predpoklad výrazného lokálneho vzostupu vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňov povodňovej aktivity, najmä na menších tokoch,“ dodala hydrologička SHMÚ Michaela Bírová.

SHMÚ prognózuje silnejší dážď napríklad pre Čadcu (najsilnejší od 14.00 do 15.00 hodiny), Žilinu (10.00 - 11.00 hodiny) či Bardejov (15.00 - 16.00 hodiny).

Sobota - Od západu k nám postúpi vypĺňajúca sa brázda nízkeho tlaku vzduchu s rozpadávajúcim sa frontom. V noci bude jasno až polojasno, na západe neskôr miestami až oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 14 až 9 stupňov Celzia, na juhozápade okolo 16 stupňov Celzia. Fúkať bude slabý, prevažne juhovýchodný vietor, na západe spočiatku do 6 m/s (20 km/h).

Cez deň bude prevažne polooblačno, pri prechodne zväčšenej oblasti miestami prehánky a búrky. Na východe slnečno a zrážky len výnimočne. Najvyššia denná teplota 24 až 29 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 16 stupňov. Prevažne slabý vietor.

Predpokladané množstvo zrážok – v noci bez zrážok, na západe ojedinele do 4 mm, pri búrke výnimočne do 15 mm. Cez deň 0 až 5 mm, pri búrkach ojedinele do 25 mm. Tendencia tlaku vzduchu - ustálený stav.

Nedeľa - Nad Dánskom sa prechodne vytvorí centrum vyššieho tlaku, nad nami však bude
nevýrazné tlakové pole.

Bude polooblačno, časom až oblačno. V noci ojedinele, cez deň postupne početné prehánky a búrky, ktoré môžu byť ojedinele aj intenzívne. Nočná teplota bude 16 až 11 stupňov Celzia. Denná teplota 22 až 28 stupňov Celzia. Fúkať bude slabý premenlivý vietor do 4 m/s (15 km/h) pri búrkach prechodne zosilnie.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu