Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Voľba Harabinovho nástupcu sa dramatizuje: Zosmniešňujúce VIDEO a zdochliny v pošte!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Krátko pred voľbou šéfa slovenskej justície to poriadne vrie. Štefan Harabin ako severokórejský diktátor. Takto vykresľujú šéfa slovenskej justície autori kampane za osvetu vo verejnom dianí. Preto vytvorili video, kde parodujú praktiky Harabiny ako diktátorského vládcu, ktorý sa tvrdo vyrovnáva so svojimi odporcami. Pozrite si video a tvrdú reakciu Najvyššieho súdu!

Dnes sa koná voľba novej hlavy Najvyššieho súdu. Súčasný predseda Štefan Harabin má dvoch protikandidátov. Kým v predchádzajúcej voľbe mal tento post istý, teraz sa proti nemu postavili nielen protikandidáti.

Na internete vznikla kampaň proti jeho znovuzvoleniu v rámci iniciatívy za osvetu vecí verejných. Jej autori vytvorili video, kde Harabina parodujú ako diktátorského vodcu.

Iniciatíva nespi.me "je priestorom, na ktorom sa pokúsime prinášať témy, ktoré nás trápia. Sme ľudia, ktorým záleží na krajine, v ktorej žijeme a preto chceme pomôcť pomenovať dôležité veci s cieľom prispieť k ich riešeniam," píše sa na ich webovej stránke.

Harabinovi tlieskala celá sála
Zobraziť galériu (4)
Harabinovi tlieskala celá sála  (Zdroj: YouTube, Topky)

"Cieľom je teda vyvolanie záujmu a poskytnutie informácií pre tých, ktorým veci verejné nie sú ľahostajné. Agendou nie je podpora politickej strany, či presadzovanie záujmov skupín zainteresovaných v téme. Projekt má skôr za cieľ pripomínať politikom a každému, komu bola zverená možnosť rozhodovať, zodpovednosť za to ako koná," dodávajú autori.

A zhodou okolnosti je ich prvou témou voľba šéfa Najvyššieho súdu. Pri tejto príležitosti vytvorili paródiu na severokórejského diktátora a vodcu Kim Čong-una, s ktorým neradno nesúhlasiť, pretože odporcovia sú následne stíhaní. Symbolicky to má pripomínať Štefana Harabina v slovenskom súdnictve.

Pozrite si VIDEO

Diktátor Harabin

Keď sme chceli zistiť reakciu na spomínanú kampaň, z Najvyššieho súdu nám prišla nasledujúca odpoveď:

"Vždy je to lepšie ako, keď aktivista a člen NOVY osobne doručí odrezané a zakrvavené hlavy živých tvorov, to je práve spôsob zo Severnej Kórei, alebo Talibanu. Takto aspoň netrpia živé tvory. Ako dôkazy Vám zasielame uvedené podanie," znela odpoveď z Najvyššieho súdu.

Ako dôkaz nám zaslali túto fotku, ktorej autorom má byť aktivista NOVY Peter Pčolinský.

Protest proti Mafii v súdnictve
Zobraziť galériu (4)
Protest proti Mafii v súdnictve  (Zdroj: YouTube, Topky)

Spolu s Harabinom kandidujú aj predsedníčka občianskoprávneho kolégia a sudkyňa NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová.

Na zvolenie musí získať minimálne 10 hlasov. Súdna rada má predsedu Harabina a 17 členov, teda dovedna 18 hlasov. Uchádzač o post šéfa najvyššieho súdu musí získať nadpolovičný počet hlasov všetkých členov súdnej rady. Harabin a Bajánková ako členovia súdnej rady nemôžu hlasovať, ak majú protikandidátku Ďurišovú, ktorá nie je členkou rady. Úspešný kandidát by teda musel dostať spomínaných 10 hlasov spomedzi 16-tich hlasujúcich. Hlasovanie bude verejné.

V prípade, že vo voľbe nezíska ani jeden kandidát dosť hlasov na zvolenie, mala by sa na rovnakom zasadnutí uskutočniť opakovaná voľba. Na tej by sa zúčastnili dvaja kandidáti, ktorí v prvom kole získali najväčší počet hlasov. Ak by postúpili Harabin a Bajánková, tak by už v opakovanej voľbe mohli hlasovať, keďže sú obaja členmi rady a ani jeden z nich by nebol v nevýhode. Ak by ani v opakovanej voľbe súdna rada nezvolila nového predsedu najvyššieho súdu, musela by byť najneskôr do 120 dní nová voľba.

Kým v minulej voľbe to mal Harabin isté, dnes tomu tak nie je. Dnešná voľba prvého muža v slovenskej justícii sa koná v Sobranciach o pol 3 poobede. Výsledky budú známe ešte dnes, niekoľko hodín po schôdzi a môžu mať zásadný vplyv na budúci obraz slovenského súdnictva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu