Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Situácia po povodniach na východe stabilizovaná: Na Dunaji platí 1. stupeň!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Dunaji platí oddnes od 08.00 h prvý stupeň povodňovej aktivity. Hladina rieky vtedy prekročila hranicu 650 centimetrov. O 11.15 h dosahovala hladina Dunaja 668 centimetrov a naďalej stúpa, informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Podobne je na tom aj rieka Morava, na ktorej platí prvý stupeň povodňovej aktivity od 9.30 h. Jej hladina dosahovala o 11.15 h 484 centimetrov a tiež stúpa. 

Prekročenie hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity neznamená, že stupeň povodňovej aktivity bol na toku vyhlásený. Pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity však SHMÚ neodporúča využívať tok na rekreačnú plavbu. 

SHMÚ: Hladiny tokov na severozápade Slovenska sú ustálené, mali by klesať 

Na prítokoch Váhu sú v týchto hodinách hladiny ustálené, prípadne klesajú. Hladiny vodných tokov pod priehradami sú ovplyvňované manipuláciou pracovníkov. Na základe predpokladaného vývoja počasia očakávajú hydrometeorológovia zo Žiliny na tokoch na severozápade Slovenska v popoludňajších až večerných hodinách rovnakú situáciu. TASR o tom informovali hydrometeorológovia z Hydrologickej informačnej a predpovednej služby Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Žiline. 

Niektoré zo sledovaných tokov na severozápade Slovenska podľa hydrometeorólogov dosiahli hranicu rovnajúcu sa prvému stupňu povodňovej aktivity. Na základe meraní SHMÚ o 11.30 h ide konkrétne o potok Belá v Liptovskom Hrádku, Jalovčianka v Liptovskej Ondrašovej, Váh v Bešeňovej, Hubovej a Strečne, Ľubochnianka v Ľubochni, Piekelnik v Jablonke, Orava v Dierovej. Pre toto územie Slovenska nevydal SHMÚ žiadnu výstrahu.

Situácia po povodniach a veternej smršti sa na východe stabilizuje pomaly

Situácia po záplavách a veternej smršti sa v Prešovskom kraji stabilizuje. Hasiči dnes zasahovali pri čerpaní vody v okresoch Kežmarok a Prešov a v meste Bardejov pri odstraňovaní prekážok z vodného toku. Išlo hlavne o veľké kusy stromov. V obci Železník v okrese Svidník spadol strom na elektrické vedenie.

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Róbert Durkáč uviedol, že hasiči aj členovia krízového štábu sú v teréne, kde monitorujú situáciu a na mieste rozhodujú o zásahoch hasičov. Tí budú v prvom rade pomáhať s pílením popadaných stromov na lanovkovej trati v Tatrách. 

V meste Sabinov stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity, pri zvýšení vodnej hladiny tu majú problém so zatápaním záhradkárskej osady. V súčasnosti je hladina Torysy pod kritickým bodom, dopoludnia však intenzívne pršalo. 

V Prešove klesla Torysa na 244 centimetrov, pričom zvýšený stupeň je pri troch metroch. Vzhľadom na odstraňovanie škôd v meste trvá druhý stupeň povodňovej aktivity. Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že v meste čistia kanalizáciu, z komunikácii odstraňujú nánosy bahna a robia menšie stavebné práce. Prognóza je nateraz priaznivá.

Situácia po povodniach v Košickom kraji sa zlepšuje iba pomaly

Najkritickejší stav je na rieke Torysa pri Košických Olšanoch, kde je tretí stupeň povodňovej aktivity a hladina dosahuje 588 centimetrov. Torysa vystúpila z koryta a zaplavila okolité lúky a polia. Vyplýva to z informácií na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

V Sadoch nad Torysou vysoká hladina Torysy spôsobila stúpanie spodnej vody, a zrejme aj menšie priesaky za hrádzou, a zaplavila v lokalite Zdoba časť dvoch ulíc, niekoľko garáží i záhrad. Na mieste zasahovali hasiči, ktorí sa snažili vodu odčerpať čerpadlami. Časť záhrad a dvorov zaplavila voda aj v Košickej Polianke a Nižnej 

Povodňová situácia na rieke Hnilec sa zlepšila. V Stratenej a Švedlári je podľa SHMÚ druhý stupeň a v Jaklovciach prvý stupeň povodňovej aktivity. Ako dnes dopoludnia informoval starosta Švedlára Oska Münnich, hladina trochu klesla, ale teraz už zase prší. „Pokračujeme v záchranných prácach, ale ide to pomaly, lebo pôda je rozmočená a stroje majú problémy. U nás sále platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Ponecháme ho v platnosti až do pondelka a na základe vývoja počasia a situácie rozhodneme o ďalšom postupe,“ povedal Münnich. Tretí stupeň povodňovej aktivity trvá aj v Gelnici. Situáciu tu v lokalite Turzov komplikujú aj vytekajúce banské vody. 

Na rieke Hornád pri Kysaku stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity a výška hladiny sa od dnešného rána drží na úrovni 390 cm. Zvýšenú hladinu spôsobuje vypúšťanie vody z Ružínskej priehrady. Na dolnom toku Hornádu v Ždani je vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity, hladina dosahuje 529 cm.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu