Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dalajláma zrejme navštívi Slovensko: Dôvodom je stretnutie s Kiskom

Dalajláma
Dalajláma (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Tibetský duchovný a svetský vodca 14. dalajláma Tändzin Gjamccho možno opäť príde na Slovensko. Možnosť stretnutia s novým prezidentom SR Andrejom Kiskom mu v nemeckom Frankfurte nad Mohanom tlmočil poslanec NR SR Martin Poliačik (SaS).

"Dalajláma prisľúbil, že ak bude taká možnosť, rád na Slovensko príde," uviedol Poliačik, ktorý v Národnej rade SR šéfuje Klubu priateľov Tibetu. Dalajlámu pri tej príležitosti oboznámil s aktivitami tohto klubu a budhistických združení na Slovensku, odovzdal mu fotografickú knihu o Tibete a komiks o živote dalajlámu, ktorý sa distribuuje po Slovensku. 

Poliačik zároveň dalajlámovi opísal, ako si aktivisti na Slovensku 10. marca pripomenuli pamätný deň Tibetu. Poslanec tvrdí, že dalajláma privítal rastúci počet aktivít súvisiacich s Tibetom na Slovensku a skutočnosť, že pohľad ľudí na Tibet sa mení, keďže sa u nás šíria aj iné informácie o Tibete ako tie, ktoré prezentuje oficiálna politika Číny.

Kiska sa už v minulosti s dalajlámom stretol. Počas jeho návštevy Slovenska mu poskytol ochranku, ktorú od štátu  nedostal. Desaťtisíc dolárov, ktoré vtedy dalajláma dostal za prednášku v Prahe, venoval charite Dobrý anjel.

Súčasný dalajláma Tändzin Gjamccho žije od roku 1959 v exile v Indii. V roku 1989 dostal Nobelovu cenu mieru za pokojné riešenie tibetského problému a humanizmus. Slovensko navštívil v rokoch 2000 a 2009, keď mu Univerzita Komenského udelila čestný doktorát a prevzal si aj Cenu Jána Langoša.

Najbližšiu možnosť dozvedieť sa niečo bližšie o situácii v Tibete budú mať Slováci 5. a 6. júna, keď k nám prídu štyria členovia tibetského exilového parlamentu. Okrem stretnutia s Klubom priateľov Tibetu je na pláne aj verejná diskusia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu