Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Pod Valentovičom sa trasie stolička

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič Zobraziť galériu (2)
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Ivan Valentovič je v ohrození! V kuloároch sa už šepká, že vládny Smer má na jeho post pripraveného náhradníka. Hovorí sa o neurológovi Jurajovi Štofkovi, ktorý má v strane pod palcom zdravotnícku politiku a radí Ficovi.

O Valentovičovej výmene sa v kruhoch blízkych Smeru šepká už od novembra. „Ako nominant Smeru, ale nestraník, neplní vždy predstavy Roberta Fica,“ potvrdil náš zdroj. Premiérovým poradcom pre zdravotníctvo je Juraj Štofko. Premiér vyhlásil tvrdú vojnu zdravotným poisťovniam a tlačí na Valentoviča.

Podľa pripravovaného návrhu ministerstva zdravotníctva sa niektorí poistenci majú stať povinne klientmi štátnych zdravotných poisťovní. Ide o penzistov, deti, študentov a nezamestnaných. Za úlohu to dostal paradoxne minister, ktorý ešte za Dzurindovej vlády šéfoval Spoločnej zdravotnej poisťovni. „Návrh je v pripomienkovom konaní. Minister pripúšťa diskusiu, ale len v odbornej rovine,“ potvrdila Valentovičova hovorkyňa Silvia Balázsiková.

S takýmto tvrdým návrhom nesúhlasí ani HZDS. Podpredseda strany Milan Urbáni je proti tomu, aby sa do štátnych poisťovní nanútili poistenci. „Naruší sa tým sloboda výberu. A nemáme to ani vo vládnom programe,“ tvrdí Urbáni. Štát za svojich poistencov platí ročne asi 27 miliárd Sk. „Násilným prepoistením sa tak vyvlastnia zdroje v súkromných poisťovniach,“ myslí si poslanec SDKÚ Viliam Novotný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu