Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Valentovič navrhol, aby dôchodcovia a deti boli poistení vo VšZP

Ivan Valentovič
Ivan Valentovič

BRATISLAVA - Dôchodcovia, deti a ďalšie skupiny obyvateľov, za ktoré hradí zdravotné odvody vláda, budú možno musieť byť až na výnimky poistení len v štátom kontrolovanej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP).

V novele zákona o zdravotných poisťovniach to navrhol minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Súkromné zdravotné poisťovne takéto zámery už skôr kritizovali. Štát platí zdravotné poistné za asi tri milióny ľudí v celkovej výške zhruba 30 miliárd korún ročne.

"Verejné financie majú byť pod verejnou kontrolou," odôvodnil dnes Valentovič pred novinármi navrhované zmeny. V súčasnosti navyše niektorí poistenci štátu podľa neho nemajú zaistenú dostatočnú zdravotnú starostlivosť, čo by sa povinným poistením vo VšZP malo zmeniť. Nespresnil, či štát v prípade presadenia nových pravidiel ušetrí peniaze.

Povinné poistenie vo VšZP nebude platiť pravdepodobne pre ženy na materskej dovolenke či nezamestnaných. V opačnom prípade by si to podľa odborníkov vyžiadalo značné administratívne náklady. Títo poistenci by sa totiž museli v niektorých prípadoch počas roka niekoľkokrát prepoisťovať, napríklad vtedy, keď by začali pracovať.

Dve štátom ovládané a štyri súkromné zdravotné poisťovne by mali tento rok hospodáriť s viac ako 80 miliardami korún. Zdravotne poistený musí byť každý občan.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu