Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Možné iba na Slovensku: Šéf bankomatovej mafie sa kvôli prieťahom sudcu dostal na slobodu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ján Gólis, považovaný za šéfa bankomatovej mafie a ďalší dvaja spoluobžalovaní v kauze sa pre prieťahy a nesústredené konanie sudcu Okresného súdu Bratislava I dostali z väzby na slobodu.

Rozhodol o tom v utorok 6. mája Krajský súd v Bratislave. Sudca Okresného súdu v Bratislave I Juraja Mihála už mal raz pochybiť v kauze bankomatovej mafie a aj v ďalších troch prípadoch - jedným z nich súdna kauza Ivana B., ktorý mal vydierať v mene Vladimíra Mečiara. Predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová voči nemu podala návrh na disciplinárne konanie. Na nekonanie sudcu v kauze Ivana B. sa opakovane sťažovala aj Generálna prokuratúra SR.

"Krajský súd v Bratislave 6. mája zrušil uznesenie Okresného súdu Bratislava I z 26. marca a rozhodol tak, že prepustil obžalovaných z väzby na slobodu. Odvolací súd konštatoval, že predseda senátu okresného súdu v prejednávanej veci konal nesústredene, pričom zistil prieťahy v nedostatočnom organizovaní priebehu hlavného pojednávania, v dôsledku čoho charakter väzby ako zabezpečovacieho inštitútu nadobudol charakter sankčný," odpovedal na hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

"Zdôrazňujeme, že boli prepustení zo súdnej väzby. Po doručení súdneho rozhodnutia Krajského súdu Bratislava rozhodneme o ďalšom zákonnom postupe," zdôraznila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Naposledy sa v kauze bankomatovej mafie konalo pred sudcom Okresného súdu Bratislava I Mihálom koncom apríla. Vtedy vypovedal obsiahlo korunný svedok Roman Paulus, ktorý je právoplatne odsúdený za vraždu.

"Celé si si to na nás vymyslel, aby policajti nevyšetrovali tvoje vraždy. Nevieš sa vymotať zo svojich klamstiev," reagoval okrem iného na výpoveď Paulusa obžalovaný Ján Gólis. Ako uviedol Gólis počas konfrontácie, svedok "mal dohodnutého príslušníka bývalého Úradu na boj proti organizovanému zločinu a usiloval sa okrem toho zavraždiť jeho družku a dieťa".

"Je nespochybniteľné, že klameš, ako som mohol kradnúť bankomaty, keď v tom čase som bol v Anglicku a na Kube," zdôraznil ďalej Ján Gólis. Podľa jeho tvrdenia predložil v minulosti ako dôkaz letenky. Práve táto skutočnosť by mohla spôsobiť v celej súdnej kauze zvrat.

V prípade bolo vrátane hlavného obžalovaného Jána Gólisa obžalovaných pôvodne päť osôb. Gang mal vylúpiť či poškodiť deväť bankomatov. V tejto kauze sa začalo pojednávať v polovici februára minulého roka.

V prvom bode obžaloby je skupina obžalovaná z pokračovacieho trestného činu krádeže sčasti dokonaného, sčasti v štádiu pokusu v jednočinnom súbehu s pokračovacím zločinom poškodzovania cudzej veci. V bode dva obžaloby sa mal zase obžalovaný Ján G. dopustiť prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami v jednočinnom súbehu so zločinom nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu