Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Počet astmatikov vo svete narastá, výnimkou nie je ani Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Počet astmatikov na celom svete narastá. Výnimkou nie je ani Slovensko, čo potvrdzujú štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Od roku 1999 u nás narástol počet pacientov s astmou o viac ako 62.000. V úsilí zvýšiť povedomie o astme a o možnostiach jej liečby si každoročne prvý májový utorok pripomíname Svetový deň astmy, ktorý je organizovaný Globálnou iniciatívou pre astmu (GINA) a podporovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Témou svetového dňa je tento rok "Svoju astmu môžeš mať pod kontrolou", keďže kontrola tohto ochorenia je základom liečby a môže byť dosiahnutá u prevažnej väčšiny pacientov, ktorí sa k svojmu ochoreniu správajú zodpovedne. WHO definuje astmu ako chronické ochorenie charakterizované opakujúcimi sa záchvatmi dýchavičnosti a sipotu, ktoré sa líšia v závažnosti a frekvencii od pacienta k pacientovi.

Príčiny astmy nie sú úplne jasné. K rizikovým faktorom, ktoré prispievajú k jej rozvoju, patrí vdýchnutie tzv. "astma spúšťačov" ako sú alergény, tabakový dym a chemické dráždivé látky. Aj keď je astma nevyliečiteľné ochorenie, správna liečba umožňuje pacientom dobrú kvalitu života bez výrazných obmedzení.

Astma je jedným z najrozšírenejších neprenosných ochorení a podľa WHO štatistík na ňu v súčasnosti trpí okolo 235 miliónov ľudí na celom svete. Predpoklady hovoria, že do roku 2025 ich počet stúpne na 400 miliónov. Je to tiež najčastejšie chronické ochorenie medzi deťmi. Ročne na astmu vo svete zomrie približne 180.000 ľudí. S pribúdajúcim počtom pacientov stúpajú aj náklady na liečbu, ktoré sú celosvetovo dokonca vyššie ako na HIV/AIDS a TBC spolu.

Podľa posledných údajov Národného centra zdravotníckych informácií bolo na Slovensku 99.017 sledovaných pacientov s bronchiálnou astmou, z toho 6821 pacientov s ťažkou pretrvávajúcou formou. Najviac pacientov bolo sledovaných v Prešovskom (21.105) a Nitrianskom (20.790) kraji a najmenej v Žilinskom (7226) a Trenčianskom (7862) kraji.

Iniciatíva GINA vypracovala Globálnu stratégiu na prevenciu a manažment astmy, podľa ktorej dobre kontrolovaná astma (včasná a správna diagnostika, kontinuálna liečba, spolupráca pacienta a lekára, vzdelávanie pacientov) znamená žiadne alebo minimálne príznaky ochorenia. Pacient sa v dôsledku astmy v noci nebudí, vyhýba sa vážnym záchvatom astmy, je schopný vykonávať normálnu fyzickú aktivitu a viesť plnohodnotný život.

Jedným z najdôležitejších krokov v liečbe astmy je jej kontrola a preto by astmatici mali viac ako zdraví ľudia venovať pozornosť kvalite prostredia, v ktorom sa zdržiavajú, a to hlavne udržiavať primeranú teplotu a vlhkosť vzduchu v byte a na pracovisku a dostatočne vetrať. Tiež by nemali používať agresívne čistiace prostriedky, mali by odstrániť z miestností alergény a iné spúšťače príznakov ochorenia.

K hlavným zásadám astmatika patrí aj primeraná fyzická aktivita, pravidelné stravovanie, dostatočný spánok a udržiavanie primeranej hmotnosti. Samozrejmosťou pre pacienta by malo byť nefajčiť a nezotrvávať v zafajčených priestoroch. Dnes o tom informoval Peter Bubla z Kancelárie riaditeľa NCZI.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu