Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pod vznik alergie sa môže podpísať aj nezdravý životný štýl

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Alergiami trpí stále viac ľudí. Pod ich vznik sa môže u človeka podpísať aj zlé stravovanie, sedavý štýl života, stres a nedostatok spánku. Hovorí to klinická imunologička a alergologička Katarína Bergendiová.

Rolu hrajú aj genetické predispozície, vplyv má tiež znečistenie prostredia, splodiny v ovzduší, chemické látky v potravinách, prílišná sterilizácia, ale aj veľké množstvo antibiotík, ktoré ľudia konzumujú. "Ľudia žijúci vo veľkomestách sú vystavení väčšiemu riziku, ako ľudia žijúci na vidieku a blízko prírody," tvrdí lekárka.

"Výživové návyky nesúvisia len so vznikom potravinových alergií, ale tiež so vznikom astmy. Medzinárodné štúdie ukázali, že tínedžeri, ktorí viac ako trikrát týždenne konzumujú 'fast food', majú aj o 40 percent vyššiu pravdepodobnosť výskytu závažnej astmy," vysvetľuje Bergendiová.

Upozorňuje, že každá súčasť organizmu, ktorá sa nepoužíva a nie je zaťažovaná, zakrpatie. Športovanie má význam aj pre alergikov, a to hlavne tým, že sa trénujú dýchacie svaly. Obranyschopnosť sa oslabuje aj dlhodobým stresom, fajčením, používaním množstva chémie pri osobnej hygiene a upratovaní a experimentovaním s exotickými potravinami na dovolenke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu