Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zlom v kauze Malinová nenastane: Prokuratúra nového svedka nemá

Hedviga Žáková Malinová
Hedviga Žáková Malinová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na generálnu prokuratúru sa v súvislosti s prípadom Hedvigy Ž.M. neobrátil žiaden nový svedok. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky.

Šufliarsky v stredu (30.4.) uviedol, že pred súdom by mal vystúpiť aj svedok, ktorý bol 25. augusta 2006 priamo na mieste údajného útoku na Hedvigu Ž.M. Dnes druhý muž prokuratúry odmietol spresniť o koho ide. "Nikdy som nepovedal, že je to nový svedok," povedal Šufliarsky. "V súčasnej dobe, keď sa len súdne konanie začína, by bolo z mojej strany maximálne netaktické, aby som ozrejmil, ktorých svedkov považuje prokurátor za priamych alebo iných svedkov a ktorých navrhuje v konaní pred súdom vypočuť," doplnil.

Obhajca Hedvigy Ž.M. Roman Kvasnica si nemyslí, že takáto výpoveď pred súdom prinesie zásadný zvrat do prípadu. Domnieva sa, že námestník GP mal na mysli zamestnankyňu bezpečnostnej služby, ktorá už v roku 2006 poskytla médiám vyjadrenia spochybňujúce útok na vtedajšiu študentku.

Žena tvrdila, že videla, ako sa Hedviga Ž.M. po ceste v Brezovom háji sama vyzula. Šufliarsky odmietol, že ide o túto svedkyňu. Odmietol bližšie špecifikovať, kedy ním spomenutý priamy svedok podal svedectvo.

Generálna prokuratúra 2. apríla ukončila viac ako sedem rokov trvajúce vyšetrovanie Hedvigy Ž.M., keď jej prokurátor podal na súd návrh na obžalobu pre prečin krivej výpovede a prísahy. Kvasnica dnes v diskusnej relácii uviedol, že sa nemôže pripravovať na obhajobu svojej klientky, pretože netuší, v čom konkrétne mala jeho klientka klamať.

"Všetkým slovenským novinárom dám k dispozícii uznesenie o vznesení obvinenia, aby ste si mohli pozrieť, že tam nie je uvedené doposiaľ ani jedno konkrétne tvrdenie, ktoré má byť údajne nepravdivé," vyhlásil Kvasnica. Apeloval preto na súd, aby sa v prvom rade vysporiadal s porušovaním práva jeho klientky na obhajobu.

Šufliarsky na tieto slová reagoval vysvetlením, že už v uznesení o vznesení obvinenia zo 14. mája 2007, ktoré si prevzal obhajca aj obvinená, je uvedený skutok, ktorého sa mala dopustiť.

Podstatou obžalobného návrhu zo strany prokurátora je to, že skutok sa 25. 8. 2006 nestal tak, ako ho obvinená Hedviga Ž. M. opísala. "Prosím verejnosť o strpenie a o zdržanlivosť. Pokiaľ sa chce dozvedieť, v čom obvinená klamala, je potrebné sa zúčastniť súdneho konania, ktoré je zásadne verejné," doplnil prvý námestník generálneho prokurátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu