Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ZOO park v Stropkove sa musí zbaviť levice, nikto ju však nechce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

STROPKOV- V ZOO parku v Stropkove riešia problém s levicou. Na základe podnetu jednej návštevníčky tu veterinári po prešetrení skonštatovali, že levica Zora má malý výbeh. Podľa zákona musí mať vonkajší výbeh 300 metrov štvorcových. V Stropkove žije na 110 m2. Musia sa jej preto zbaviť.

"Dali sme inzeráty, dali sme požiadavky do rôznych zoologických záhrad. Nikto ju nechce a na inzerát sa nikto neozýva, lebo všade je levov dosť. Uvidíme, čo bude ďalej. Ako rozhodnú úrady, tak bude," povedal jej ošetrovateľ Kamil Soóš.

Priblížil, že levicu pred niekoľkými rokmi kúpili z českého cirkusu, kde žila v jednej maringotke s ďalšími dvomi levmi. Pripustil, že zákon hovorí o 300 m2 vonkajšieho výbehu, avšak výnimkou sú zoologické záhrady. Problémom je to, že v Stropkove nemajú štatút zoologickej záhrady ale ZOO parku.

Čo bude s levicou ďalej, jasné zatiaľ nie je, ošetrovateľ však nepripúšťa možnosť, že by ju utratili. "Toto by som nikdy nepripustil, nech si ju zoberú úradníci hoci domov, ale zastreliť ju nenechám," povedal.

ZOO park by na rozšírenie jej výbehu priestor možno našiel, keďže však žije väčšinou zo sponzorských darov, financie na to nemá. Ak by levicu zo Stropkova odviezli, najbližšie levy sú v zoo v Spišskej Novej Vsi a Košiciach.

Do Stropkova sa na Zoru chodia pozerať najmä turisti z Poľska, Ukrajiny a Maďarska. Okrem levice je tu ďalších 44 druhov zvierat, spolu je v ZOO parku okolo 100 zvierat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu