Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MŽP varuje: Výstupy na najvyššie tatranské vrchy sú pre neskúsených rizikom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výstupy na najvyššie tatranské vrchy sú pre neskúsených horolezcov rizikom. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) tak reaguje na požiadavku petície, ktorú spustil Klub slovenských turistov (KST).

Medzi požiadavkami petície je zahrnuté aj sprístupnenie najvyšších tatranských vrchov, vrátane Gerlachovského štítu a tiež skrátenie sezónnych uzáver na obdobie 15. marec až 15. jún.

Ministerstvo argumentuje, že pre bezpečnosť turistov je dôležitá prítomnosť profesionálnych horských vodcov. Uzávery sú zase dôležité pre pokoj divoko žijúcich zvierat. "Z hľadiska ochrany biodiverzity potrebuje fauna na určité obdobie pokoj, pretože na území najstaršieho národného parku na Slovensku žijú napríklad kamzíky, svište a hniezdia tam vzácne druhy vtákov," uvádza sa v reakcii, ktorú poskytlo ministerstvo.

"Pravidlá pohybu turistov v Tatranskom národnom parku upravuje návštevný poriadok národného parku. Jeho ustanovenia, vrátane obmedzení, vychádzajú z potrieb ochrany prírody a zásad, primeraných stupňu ochrany daného územia," konštatuje ministerstvo vo vyhlásení. "Úprava návštevného poriadku TANAP však súvisí s novou zonáciou národného parku, ktorá sa v súčasnosti pripravuje."

Správa TANAP nepovažuje petíciu za najšťastnejšie riešenie. "Na aktualizácii súčasného návštevného poriadku dlhodobo spolupracujeme so športovými a záujmovými organizáciami a preto navrhujeme vrátiť sa za rokovací stôl a snažiť sa akceptovať aj iné, pripadne opačné, ale odborne podložené názory," povedal Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAP. Podľa neho už v minulosti s KST spolupracovali, preto na petičnú akciu nevidí dôvod.

Klub slovenských turistov zverejnil tento týždeň konečnú verziu petície za väčšie sprístupnenie Tatier. Požaduje sprístupniť päť peších turistických trás, štyri cyklotrasy, 24 vysokohorských trás a 11 vodných turistických trás.

Tiež žiada zrušiť zákaz vstupu do nesprístupnených jaskýň a skrátiť obdobie zimných uzáver. Cieľom klubu je pod petíciu vyzbierať 100 000 podpisov, aby sa ňou musel zaoberať parlament. Záujemcovia môžu znenie petície aj zoznam lokalít požadovaných na sprístupnenie nájsť na stránke www.kst.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu