Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nad Európou bude padať saharský piesok: Poznáme príčinu

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok

BRATISLAVA - Nad Európou sa v dôsledku silného vetra na africkej púšti Sahara opäť objavujú jemné prachové častice. Dnes a v sobotu by sa podľa Českého hydrometeorologického ústavu mali dostať aj nad územie Českej republiky. Tento rok pôjde už o druhý výskyt tohto javu, ktorý je možné pozorovať ako červenožltý poprašok.

Silný vietor v stredu zvíril piesok a prach nad Marokom a Alžírskom, tieto jemné čiastočky potom vzdušné prúdy vyniesli do troposféry a preniesli až nad Európu. V súčasnosti je vzduch s najvyššou koncentráciou prachových častíc nad Francúzskom a postupuje smerom ku krajinám Beneluxu, Nemecka a strednej Európy.

"Výskyt vzduchu s najvyššími koncentráciami saharského prachu nad našou republikou očakávame počas piatku a soboty, kedy bude v dôsledku samočistenia a vymývania atmosféry dochádzať k jeho spádu na zemský povrch aj na našom území," uviedol Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu. Vzhľadom k zrážkam očakávaných v piatok, sobotu a nedeľu je pravdepodobné, že miestami budú ľudia môcť pozorovať zafarbený dážď. Po zaschnutí kvapiek potom bude na strechách, automobiloch i ďalších povrchoch zostávať žltkastý povlak.

"Nejde o nebezpečný jav, ktorý by mal vážny vplyv na zdravie ľudí alebo napríklad na leteckú prevádzku," vysvetlil Hanzlík. S pieskom zo Sahary v kombinácii so smogom sa v posledných dňoch trápia aj obyvatelia Británie.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu