Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podali ste si už daňové priznanie? Čas sa kráti, máte ho do pondelka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Daňové úrady prijali doteraz viac ako 80.000 daňových priznaní k dani z príjmov, ktoré daňovníci podali elektronicky, pričom 46.000 je od právnických a zvyšok od fyzických osôb.

 "Aktuálna situácia na daňových úradoch, kde podávajú daňovníci tlačivá priznaní osobne, je pokojná a naši zamestnanci vybavujú klientov priebežne," skonštatovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. "Pracovníci, ktorí preberajú daňové priznania, sú na každom daňovom úrade, pobočke daňového úradu i na každom kontaktnom mieste." Pripomína tiež, že pracovníci daňových úradov nie sú oprávnení poskytovať daňové poradenstvo.

"Môžu dať klientom len drobné rady, alebo pozrieť, či klient podpísal daňové priznanie, nakoľko toto je najčastejšia chyba pri podávaní papierových daňových priznaní, ale aj to len v rámci aktuálnych kapacitných možností." Ak daňovník odovzdá nesprávne vyplnené daňové priznanie, správca dane ho vyzve na opravu. Ak túto v stanovenej lehote vykoná, nehrozí mu žiadna sankcia.

Priznania k dani z príjmov dosiahnutých za minulý rok podávajú firmy a občania najneskôr v pondelok 31. marca, ak ich celoročné zdaniteľné príjmy bez tých, na ktoré sa vzťahuje oslobodenie, prekročili 1867,97 eura. Zamestnanci, ktorí vlani nemali iné príjmy, okrem príjmov zo zamestnania a ktorým robí ročné zúčtovanie preddavkov zamestnávateľ, priznanie podávať nemusia.

Ak daňovník tento termín nestíha, môže si lehotu predĺžiť o 3 mesiace v prípade, že vlani mal príjmy len zo Slovenska, alebo o 6 mesiacov, ak mal vlani príjmy aj zo zahraničia. Oznámenie o tom treba však doručiť tiež najneskôr v pondelok 31. marca, a to buď elektronicky, alebo osobne na daňový úrad.

"Aby občania aj podnikatelia zvládli svoje povinnosti splniť riadne a včas, môžu využiť dlhšie otvorené daňové úrady alebo call centrum," vraví Macíková. Daňové úrady vrátane pobočiek a kontaktných miest sú pre verejnosť otvorené dnes a zajtra do 18. hodiny a v pondelok od 8. do 19. hodiny. Na call centrum je možnosť volať aj počas víkendu od 8. do 16. hodiny a v pondelok až do polnoci.

Dnes od 22. hodiny do 23. hodiny nebude možné uskutočňovať elektronické podania dokumentov ani z portálu finančnej správy, ani z aplikácie eDANE. "V tom čase sa budú robiť zmeny na elektronickej podateľni," objasnila Macíková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu