Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Stredoškoláci pozor: Prihlášky na viaceré fakulty treba podať do konca marca

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Stredoškoláci, ktorí chcú pokračovať v štúdiu na vysokej škole, majú na zaslanie prihlášky na viaceré fakulty necelé dva týždne. Termíny podania prihlášky si stanovujú fakulty vysokých škôl rôzne. Niektoré vyžadovali prihlášky už do konca februára, sú však aj fakulty, kde ju stačí zaslať do konca apríla.

Väčšina vysokých škôl umožňuje podať prihlášku elektronicky. Študenti v tomto prípade platia spravidla menej než pri klasickej papierovej. „Okrem elektronickej prihlášky je potrebné poslať aj tlačenú prihlášku, ktorá musí byť podpísaná,“ upozorňuje Andrea Földváryová z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Podpísanú tlačenú verziu prihlášky treba zaslať takmer každej škole, a to aj v prípade, že ste prihlášky vyplnili elektronicky.

Pri podaní elektronickej prihlášky na Slovenskú technickú univerzitu (STU) platia záujemcovia 35 eur, pri papierovej 50. „Uchádzač, ktorý si podá prihlášku elektronicky aj v tlačenej podobe, uhrádza znížený poplatok 32 eur. Uchádzač, ktorý si podá prihlášku iba v tlačenej forme, uhrádza poplatok vo výške 40 eur,“ spresnila Kamila Nemcová z bratislavskej Ekonomickej univerzity (EU). Podaním prihlášky cez počítač ušetria priemerne päť eur uchádzači o štúdium na Katolíckej univerzite v Ružomberku.

Vysoké školy aj tento školský rok rozširujú ponuku svojich študijných programov. Pedagogická fakulta Univerzity Komenského otvára nový študijný program Učiteľstvo anglického jazyka a literatúry a Právnická fakulta UK a Národohospodárska fakulta EU otvárajú od akademického roka 2014/2015 spoločný bakalársky študijný program Ekonómia a právo.

Záujemcovia o štúdium na Fakulte informatiky a informačných technológií STU sa môžu hlásiť na štvorročný konverzný bakalársky program Informatika a tiež Počítačové a komunikačné systémy a siete. Tieto dva programy sa dajú na tejto fakulte študovať aj ako klasické trojročné bakalárske programy.

„Oblasť IT je veľmi atraktívna pre študentov a prináša absolventom dobré možnosti uplatnenia. Nie všetci záujemcovia však mali matematiku na strednej škole ako jeden z kľúčových predmetov. Konverzný program je vhodný práve pre týchto uchádzačov, ktorí  si v matematike menej veria,“ objasnila Andrea Hajdúchová z STU.

Novinkami na košickej Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) sú programy anglický jazyk a nemecký jazyk pre európske inštitúcie a ekonomiku na prvom stupni na filozofickej fakulte, Neurológia na treťom stupni na lekárskej fakulte a Progresívne materiály tiež v treťom stupni na prírodovedeckej fakulte.

Teologická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku otvára v budúcom akademickom roku nový bakalársky študijný program Etické a sociálno-kultúrne štúdiá v odbore etika, informoval hovorca školy Vladimír Buzna.

„Na štúdium na Ekonomickú univerzitu v Bratislave si môžu uchádzači podať prihlášku do 31. marca 2014 na prvý stupeň štúdia a do 15. apríla 2014 na druhý stupeň štúdia,“ pripomenula termíny Nemcová. Do konca tohto mesiaca sa treba prihlásiť aj na Fakultu chemickej a potravinárskej technológie STU, Materiálovotechnologickú fakultu STU so sídlom v Trnave a Fakultu informatiky a informačných technológií STU. Záujemcovia o štúdium na Stavebnej fakulte a fakulte elektrotechniky a informatiky tej istej univerzity majú čas na podanie prihlášky do konca apríla.

Uchádzači o fakultu manažmentu a Evanjelickú bohosloveckú fakultu Univerzity Komenského musia poslať prihlášky tiež do konca marca, na väčšinu fakúlt UK však prihlášky bolo treba poslať do konca februára.

„Prihlášky bolo možné zasielať v prípade lekárskej fakulty do konca februára, ostatné fakulty majú uzávierku prihlášok do konca marca,“ povedala hovorkyňa košickej UPJŠ Jaroslava Oravcová. Filozofická fakulta Katolíckej univerzity prijíma prihlášky do 28. marca, na Fakulte zdravotníctva a Teologickej fakulte je posledným termínom 31. marec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu