Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Najvyšší súd potvrdil rekordný trest za korupciu

BRATISLAVA - Bývalý prednosta Krajského pozemkového úradu v Trnave Ladislav Gál pôjde za korupciu na sedem rokov do väzenia.

V odvolacom konaní o tom dnes rozhodol Najvyšší súd. Potvrdil tak zatiaľ najprísnejší trest pre štátneho úradníka za korupciu, ktorý doteraz uložil Špeciálny súd. Gála do funkcie nominovala vtedy vládna Strana maďarskej koalície. Gála okrem väzenia súd potrestal aj pokutou 150.000 korún. Prokurátor žiadal pokutu až 1,5 milióna korún.

Obžalovaný celý čas svoju vinu popieral. Ešte pred Špeciálnym súdom v Banskej Bystrici tvrdil, že išlo o agentom vyprovokovanú trestnú činnosť. Predseda senátu Najvyššieho súdu naopak naznačil, že zrejme nešlo o prvý prípad korupcie, ale o jeho bežnú prax. Svedčia o tom podľa neho záznamy z policajnej akcie pri preberaní úplatku. "Vina obžalovaného bola bezpečne preukázaná," povedal pri odôvodnení rozhodnutia súdu.

Advokátka obžalovaného sa k rozsudku nevyjadrila. Spokojnosť naopak neskrýval špeciálny prokurátor. "Považujem to za dôkaz toho, že nerozhodujeme len o 500-korunových úplatkoch a rýchlosť, s akou bolo rozhodnuté, hovorí sama za seba. Skutok sa stal v roku 2005 a dnes máme už meritórne rozhodnutie," povedal prokurátor novinárom.

Špeciálny súd a Úrad Špeciálnej prokuratúry sa zaoberá najmä organizovaným zločinom a prípadmi korupcie. Súčasný minister spravodlivosti Štefan Harabin však tvrdí, že Špeciálny súd nefunguje v súlade s ústavou a navrhol jeho zrušenie. Proti tomu sa však okrem opozície postavil aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

Bývalý prednosta pozemkového úradu Gál si podľa rozsudku Špeciálneho súdu vypýtal v máji minulého roka úplatok vyše 2,5 milióna korún od firmy, ktorá vybavovala pozemky pre stavbu priemyselného parku v Šoporni. Firme mal za to pomôcť pri prekvalifikovaní poľnohospodárskej pôdy na stavebnú. Konateľ firmy to však oznámil polícii a spolupracoval s ňou ďalej ako agent. Gál navyše podľa súdu ponúkol starostovi Šoporne úplatok 300.000 korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu