Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Oskar Dobrovodský a jeho boj: Prečítajte si vývoj príbehu, ktorý pobúril Slovensko!

Dobrovodského boj trvá už roky Zobraziť galériu (4)
Dobrovodského boj trvá už roky (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Príbeh Oskara Dobrovodského je už mnohým dobre známy. Do susedného domu sa nasťahovala rodina neprispôsobivých občanov, ktorí mu spravili z pokojného života vyslovené peklo. Pripomeňme si tento príbeh ešte raz. Ako sa vyvíjal i (ne)postup úradov.

Zápach z výkalov, potkany, šíriace nebezpečné choroby, špinu a neuveriteľný neporiadok má Oskar hneď za plotom. Dennodenné prieky, roztržky, vulgárne nadávky, rozbité okná, či dokonca vyhrážanie sa smrťou znepríjemňujú život celej jeho rodine.

Oskar Dobrovodský a jeho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Oskar Dobrovodský a jeho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Frustrovaný Dobrovodský sa už veľakrát obrátil na políciu a predstaviteľov mesta Malacky, nikto mu však nepomohol. Orodoval aj u poslancov parlamentu či predstaviteľov vlády. A hoci sa od niektorých čiastočnej pomoci dočkal, bola len dočasná a jeho situáciu to reálne nevyriešilo.

Dobrovodskému svitla nádej

Začiatkom roku 2014 sa zúfalý obyvateľ Družstevnej ulice v Malackách obrátil s prosbou o pomoc a riešením jeho situácie na všetkých, v tom čase ešte pätnástich kandidátov na prezidenta SR. So záujmom o riešenie jeho problémov sa mu ozval len Ján Čarnogurský.

V piatok 10. januára sa Čarnogurský stretol s Dobrovodským priamo na Družstevnej ulici a osobne sa bol pozrieť, v akých podmienkach musí žiť. Vzhľadom na situáciu sa právnik rozhodol konať a podať mu pomocnú ruku. Okresnému prokurátorovi Alexandrovi Péterovi oznámil, že podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Ten mu garantoval, že jeho úrad nebude spôsobovať žiadne prieťahy pri krokoch, ktoré bude Čarnogurský podnikať.

Oskar Dobrovodský a jeho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

A nezostalo len pri prázdnych slovách. Na základe zdokumentovania stavu pri prvej návšteve Družstevnej ulice sa Čarnogurský obrátil na regionálny úrad verejného zdravotníctva so žiadosťou o vyjadrenie, či pri danom stave hrozí rozšírenie nebezpečnej nákazy. Dostal kladnú odpoveď, takže 23. januára podal trestné oznámenie na troch spolumajiteľov problematického rodinného domu, v ktorom ich obvinil zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby podľa § 164 ods. 1 Trestného zákona, trestného činu neoprávneného zásahu k domu, bytu alebo nebytovému priestoru  podľa § 218 ods. 1 Tr. zák. a trestného činu šírenia nákazlivej choroby zvierat a rastlín podľa § 307 ods. 1 Tr. zák.

Ako povedal sám Ján Čarnogurský, podozrenie zo spáchania týchto trestných činov je evidentné. Bolo by oveľa problematickejšie obviňovať ich z vyhrážania sa či poškodzovania domu Oskara Dobrovodského. Práve takýto postup sa podľa neho môže stať návodom aj pre iné problematické miesta alebo samotné obce, ako sa s pomocou platných zákonov dá vysporiadať s neprispôsobivými a nespratnými občanmi. A podľa platných zákonov ich možno dostať aj do väzenia.

Pomôže aj ombudsmanka

Aktívny záujem o riešenie situácie Oskara Dobrovodského prejavil Čarnogurský aj na stretnutí s verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou, ktorú v piatok 31. januára oboznámil so svojím postupom a podaní trestného oznámenia. Čarnogurský ombudsmanku zároveň požiadal, aby sa snažila byť nápomocná a aby využila svoju zákonnú právomoc a zasiahla, ak by polícia alebo iné verejné orgány nepostupovali vo veci riešenia podaného trestného oznámenia razantne a rýchlo. V minulosti boli susedia Oskara Dobrovodského pristihnutí pri viacerých priestupkoch a boli im uložené pokuty, ktoré úrady neboli schopné vymôcť.

Pozitívny a rýchly vývoj v kauze naznačilo taktiež stretnutie s riaditeľom policajného oddelenia v Malackách, podplukovníkom Petrom Šišolákom, s ktorým sa Čarnogurský stretol 4. februára. Šišolák odovzdal uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci.

Tieto kroky naozaj naznačujú správne zvolený postup pri riešení problémov s neprispôsobivými občanmi a možno cestu, ako sa s nimi vysporiadať. "Prípad Oskara Dobrovodského dotiahnem do konca bez ohľadu na to, či budem alebo nebudem v prezidentských voľbách zvolený," povedal Topkám Čarnogurský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu